Робота Верховної Ради розпочнеться з голосування підняттям рук

19 лютого 14:19

Опозиція назвала свій варіант розблокування Ради: спочатку підняттям рук треба затвердити закон про персональне голосування.

 

Верховна Рада почне працювати після прийняття закону про персональне голосування, за який депутати повинні будуть голосувати підняттям рук. Такі вимоги опозиції озвучив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

"Картки відсутніх депутатів у залі за результатами письмової реєстрації на момент відкриття засідання (Ради) вилучаються і блокуються", - розповів Яценюк про необхідні зміни.

Окрім того, до депутатів, які порушують принцип особистого голосування (які віддали свою картку, або взяли чужу, або не проголосували "за", "проти", "утримався") повинні застосовуватися санкції.

Зокрема, вони не допускаються в парламентську залу і не беруть участь у голосуванні.

"Таке рішення (недопуск депутата на засідання - прим. ред.) повинно прийматися 150-ти, а не 226 голосами", - зазначив Яценюк.

Також, підкреслив він, у разі, якщо парламент заблокований, зарплата депутатам не нараховується.

Нарешті, за словами Яценюка, якщо закон не проголосований персонально кожним депутатом, він не підписується президентом і переголосовується виключно шляхом підняття рук.

"Найважливіше - необхідно, щоб ці зміни (в закон про регламент - ІФ) були проголосовані шляхом підняття рук у залі парламенту, підписані президентом, опубліковані. Тільки після цього парламент запрацює за повною процедурою", - сказав Яценюк.

При цьому він не уточнив, коли може бути розблоковано парламент.

- Вівторок в Раді: опозиція прийшла у вишиванках, регіонали - в костюмах

Раніше депутат від Партії регіонів Ганна Герман повідомила, що опозиція і більшість досягли угоди з питання про розблокування парламенту і готові починати роботу вже у середу, 20 лютого.

У свою чергу, лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок вважає, що в середу Рада не почне працювати.

"Ні", - відповів він на питання журналістів, чи почне Рада працювати завтра. "Це означає лише те, що ми сказали. Спочатку "Голос України" і "Урядовий кур'єр" (офіційні видання, в яких публікуються прийняті закони), тоді починаємо працювати", - пояснив Тягнибок. !zn

Читайте також:

Регіонали знайшли способи "протягнути" закон про вибори, навіть якщо ВР не запрацює

"Батьківщина" ініціює дострокові вибори Ради і президента

УДАРівці обклеїли всі робочі місця в Раді наклейками з закликом голосувати особисто

Рибак не введе "Раду – 3" за жодних обставин