Рівень підтримки Верховної Ради впав до історичного мінімуму

26 вересня 12:25

Парламент за останні роки значно зменшив свою незалежність і самостійність та втратив довіру українців. Всього 15% громадян вважають Раду незалежним органом влади, а більшість вважає його залежним від президента.

 

В Україні сталася криза парламентаризму, і рівень підтримки парламенту найнижчий за всю історію - 75% громадян України не задоволені роботою Верховної Ради. Про це під час круглого столу «Україна напередодні парламентських виборів: чи справдяться очікування громадян?» повідомив заступник генерального директора - директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

Представляючи дослідження суспільно-політичної ситуації в Україні, ходу парламентських виборів і суспільних очікувань, він зазначив, що парламент за останні роки значно зменшив свою незалежність і самостійність. «Парламент пережив так звану «конституційну антиреформу», коли його повноваження були знову звужені», - сказав експерт.

Таким чином, функції Верховної Ради відповідають обов'язкам органу, призначеного для «законодавчого освячення» президентських та урядових ініціатив, говориться в дослідженні. Відтак, за словами експерта, в Україні парламентаризм поставлений під загрозу знищення, поступово впроваджуються принципи суто президентської моделі влади з ознаками авторитаризму, а суспільство намагаються переконати в ефективності, доцільності та невідворотності переходу до такої моделі.

Якименко зазначив, що сьогодні однією з проблем також є політична структуризація парламенту і захист прав парламентської меншості. Крім того, існує проблема низької якості законодавчого процесу, яка і продовжує падати. Також експерти відзначають недостатню прозорість у діяльності парламенту і його органів.

«Наслідком стало те, що зараз ми маємо рівень підтримки парламенту найнижчий за всю історію спостережень», - зазначив Якименко.

Він також навів дані, згідно з якими 75% громадян України незадоволені роботою ВР, при цьому лише 15% громадян вважають парламент незалежним органом влади, а більшість вважає його залежним від президента.

«По суті, ми маємо девальвацію парламентаризму, але ми зараз маємо шанс на відновлення цієї функції. Цей шанс дають вибори», - підкреслив Якименко. !zn

Читайте також:

Соціологи склали портрет ідеального депутата

Шевченко має намір в Раді розвивати фізкультуру і спорт

Учасники виборів назвали головні «брудні» технології виборчої кампанії-2012