Рішення Вищого спецсуду у справі Тимошенко «заморозить» угоду про асоціацію з ЄС

29 серпня 10:54

Європейський чиновник вважає, що після рішення Вищого спеціалізованого суду з цивільних і кримінальних справ у справі Тимошенко, просування угоди про асоціацію України з ЄС і надалі буде ускладненим.

 

У Великобританії розчаровані тим, що Вищий спецсуд залишив чинним вирок Юлії Тимошенко від 11 жовтня 2011 року. Про це заявив міністр Великобританії у справах Європи Девід Лідінгтон.

«Мені дуже прикро чути, що Вищий спеціалізований суд з цивільних і кримінальних справ відхилив останню скаргу Юлії Тимошенко на рішення проти неї від 11 жовтня 2011 року. Ми постійно звертали увагу на заклопотаність незалежних експертів з приводу проведення суду над пані Тимошенко та іншими представниками опозиції», - зазначив дипломат.

«Великобританія буде продовжувати тиснути на Україну, щоб вона припинила вибіркове правосуддя та забезпечила, щоб опозиція могла повною мірою брати участь у вільних і справедливих парламентських виборах у жовтні. Без чітких доказів, що Україна підтримує демократію та верховенство права, просування угоди про асоціацію України з ЄС і надалі буде ускладненим», - додав Лідінгтон.

У свою чергу, представник Європейської комісії Майкл Манн заявив, що Європейський Союз глибоко розчарований у зв'язку з прийнятим рішенням по касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко у «газовій справі».

«Ми з жалем відмітили рішення Вищого спеціалізованого суду України. Ми глибоко розчаровані наслідками поточної ситуації, коли два важливі лідери опозиції не зможуть взяти участь в майбутніх парламентських виборах, коли суд не поважає міжнародні стандарти відносно справедливого, прозорого процесу», - заявив він у середу у Брюсселі.

Манн відзначив «важливість для української влади зробити конкретні кроки, щоб вирішити системні проблеми судової системи, а також вибіркового правосуддя, включаючи справи Тимошенко, Луценка та інших», а також не допускати повторення подібних ситуацій у майбутньому.

Як повідомлялося, 29 серпня суд відмовив захисникам екс-прем'єра в задоволенні скарги, в якій вони просили закрити справу проти Тимошенко у зв'язку з відсутністю в її діях складу злочину.

ЄСПЛ у вівторок, 28 серпня, приступив до розгляду скарги Тимошенко, яка звинувачує Україну за чотирма статтями Європейської конвенції прав людини та основних свобод.

У заяві Тимошенко в ЄСПЛ згадуються порушення декількох базових статей Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, це стаття 3, яка говорить про тортури щодо неї. Також йдеться про статтю 5 (незаконний арешт) і про статтю 6, яка забезпечує право всіх громадян на справедливий суд.

У заяві також згадується про порушення статті 18 Європейської конвенції, яка говорить, що всі обмеження застосовуються тільки з тими цілями, з якими вони встановлені. Зверненням до цієї статті захист екс-прем'єра намагається довести те, що переслідування Тимошенко в Україні носить виключно політичний характер.

Сторону Тимошенко представляють адвокати Сергій Власенко, Валентина Теличенко і дочка Євгенія.

Слухання пройшли у відкритому режимі, після закінчення яких подальше обговорення пройде за зачиненими дверима. Рішення буде прийнято на більш пізній стадії. !zn

Читайте також:

Прокурор розповіла, коли Тимошенко відшкодує збиток у «газовій справі»

Адвокати Тимошенко розраховують на рішення Європейського суду на її користь

Власенко: Уряд визнав порушення у справі Тимошенко

Європейський суд приступив до розгляду скарги Тимошенко на незаконний арешт і тортури