Рішення Євросуду не вплине на долю Луценка: екс-міністр отримає 15 тисяч євро, але не свободу

09 серпня 09:05

У ГПУ вважають, що рішення Євросуду не змінить долю екс-голови МВС, оскільки Луценко нині вже не заарештований, а відбуває покарання за абсолютно іншим, на відміну від арешту, судовим рішенням.

 

Перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін вважає, що екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку буде виплачена компенсація за рішенням Європейського суду з прав людини, але на волю його не випустять.

"На думку Євросуду, затримання і арешт Луценка не відповідають європейським стандартам. Але це зовсім не означає, що наш суд і наш слідчий порушили українські закони", - заявив Кузьмін в інтерв'ю газеті «Сегодня».

За його словами, українська сторона не заперечує, що Кримінально-процесуальний кодекс, за яким затримували і судили Луценка, був прийнятий у 1961 році, він застарів. «Але ж ми змінили ситуацію. З листопада в країні буде діяти новий КПК. Луценко нині вже не заарештований, а відбуває покарання за абсолютно іншим, на відміну від арешту, судовим рішенням», - зазначив заступник генпрокурора.

«Так, Євросуд може зобов'язати Україну відшкодувати Луценку якусь суму як компенсацію, і це буде виконано. От якби в момент набуття чинності рішення Євросуду Луценко був під слідством і заарештований, то ми зобов'язані були б його звільнити. Тепер же - ні», - резюмував він.

Нагадаємо, Луценко був затриманий у грудні 2010 року, відтоді він перебуває в СІЗО.

27 лютого 2012 Печерський районний суд Києва визнав екс-міністра винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Суть звинувачень зводиться до того, що Луценко, будучи міністром внутрішніх справ, нібито сприяв нарахуванню незаконної пенсії своєму водієві Леоніду Приступлюку, виділенню йому житла, а також зарахуванню його в департамент оперативної служби. Крім того, суд визнав винним екс-главу МВС у нецільовому використанні бюджетних коштів на святкування Дня міліції в Національному палаці «Україна» в 2008-2009 році.

3 липня ЄСПЛ визнав арешт екс-міністра внутрішніх справ України таким, що порушує права людини. Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценку 15000 євро моральної компенсації.

Зокрема, ЄСПЛ нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на свободу і безпеку) щодо арешту і ув'язнення Луценка під варту, порушення параграфа 2 статті 5 (право бути поінформованим щодо причини арешту), два порушення параграфа третього статті 5 (право оскаржити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження щодо використання обмеження права). !zn

Читайте також:

Рішення Євросуду означає, що Кузьмін може сісти на 10 років, - Луценко

Луценко просить залучити в якості свідків слідчих ГПУ


Луценко отримає 15 тис. євро і буде далі відбувати термін, - джерело

Україна виконає будь-яке рішення Євросуду щодо Луценка, - Мін'юст