Рибак запропонував, щоб вердикт у справі про позбавлення мандатів Балоги і Домбровського виніс КСУ

11 лютого 20:46

Спікер звернувся до народних депутатів із пропозицією підготувати і оформити відповідне звернення до КС.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак має намір ініціювати звернення народних депутатів до Конституційного суду щодо рішення ВАСУ про позбавлення мандатів народних депутатів Павла Балоги і Олександра Домбровського.

"Ознайомившись з резолютивною частиною рішення ВАСУ про скасування постанови ЦВК і позбавлення депутатських повноважень Домбровського і Балоги, Рибак прийняв рішення звернутися до Конституційного суду щодо тлумачення відповідних статей Конституції і механізмів виконання рішення ВАСУ, набуття та втрату депутатського мандата", - повідомляє прес-служба парламенту в понеділок.

У зв'язку з цим спікер звернувся до народних депутатів із пропозицією підготувати і оформити відповідне звернення до КС.

"КС, на мою думку, має поставити крапку в цій справі, в якій існує дві діаметрально протилежні точки зору. Перша - це обов'язковість виконання рішення ВАСУ, яке набуло чинності у відповідності з Конституцією і законами України. З іншого боку - позиція окремих народних депутатів, які вважають, що рішення ВАСУ суперечить Конституції. Остаточну крапку в цій дискусії повинен поставити КС", - цитує слова Рибака прес-служба.

Як повідомлялося, ВАСУ 8 лютого визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах №11 (Вінниця) і №71 (Закарпатська обл.) де обрано відповідно Домбровського і Балогу, визнав відсутність у них депутатських повноважень і статусу, а також зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.

Лідер фракції "Батьківщина" заявив, що основною причиною припинення депутатських повноважень Балоги і Домбровського є їх відмова вступити до фракції Партії регіонів, і запропонував звільнити суддів другої палати ВАСУ, які винесли рішення про позбавлення депутатських повноважень.

Відповідний проект постанови під №2262 зареєстровано на сайті Верховної Ради в понеділок. Яценюк запропонував звільнити суддів Наталію Блаживську, Олександра Веденяпина, Михайла Зайцева, Олега Кравцова, Інну Масло, Юрія Цвіркуна і Едуарда Шведа.

У свою чергу заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що питання про законність і механізм виконання рішення ВАСУ має розглянути Верховна Рада. "Є багато моментів, які слід вивчати. Але я вважаю, що якщо проблема виникла в парламенті, парламент повинен її вирішити", - додав він. !zn

Читайте також:

Рішення про позбавлення Балоги і Домбровського депутатських мандатів немає наслідків - голова КВУ

Яценюк пояснив, що двох депутатів позбавили мандатів за відмову приєднатися до регіоналів

Однопартійці позбавленого мандата Балоги звернулися по допомогу до Європи

Колишній регіонал Павло Балога попросив опозицію захистити його мандат