«Репортери без кордонів»: закон про наклеп - це цензура

02 серпня 13:01

«Репортери без кордонів» закликають відмовитися від законопроекту про посилення кримінальної відповідальності за образи і наклеп, який видається їм «репресивним, каральним і непродуктивним». Законопроект спрямований на боротьбу з незалежними ЗМІ та на заохочення самоцензури з боку журналістів. Законопроект передбачає штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів або виправні роботи строком до 1 року.

 

"Репортери без кордонів" закликають відхилити законопроект регіонала Віталія Журавського щодо посилення кримінальної відповідальності за образи і наклеп. Про це йдеться у відкритому листі генсека організації Олів'є Базіля до Верховної Ради.

"Репортери без кордонів закликають вас відмовитись від цього законопроекту, який видається нам репресивним, каральним і непродуктивним. Хоча ми розуміємо бажання уряду зробити все можливе, щоб захистити громадян України, у нас є серйозні сумніви щодо духу цього закону, який, здається, спрямованих на боротьбу з незалежними ЗМІ та заохочення самоцензури з боку журналістів", - сказано в листі.

На думку організації, запропоноване у документі покарання є "непропорційним та суперечить статті 10 Європейської конвенції з прав людини". А штрафи надмірно високі.

Вона також відзначає, що в законопроекті немає чіткого визначення дифамації, яка означена як "поширення неправдивих відомостей, що ображають честь і гідність особи або підривають його або її репутацію". На думку Базіля, це може призвести до зловживань в результаті різнотлумачень цього положення.

"Кримінальне переслідування може бути спрямоване проти журналістів, які пишуть статті про діяльність політиків та впливових бізнесменів. Перебування під загрозою ув’язнення за публікацію розслідувань поставить діяльність незалежних медіа під загрозу", - зазначено в листі.

- В Україні слідом за Росією пропонують ввести кримінальне покарання за наклеп

У ньому також йдеться про те, що законопроект суперечить Міжнародному пакту про громадянські і політичні права, а також ймовірно викличе осуд комітету ООН з прав людини.

"Пан Журавський казав, що на внесення законопроекту його надихнула сусідня Росія, яка 13 липня погодила закон про рекриміналізацію дифамації. Ми б хотіли нагадати членам парламенту, що це викликало занепокоєння ОБСЄ і серйозно нашкодило міжнародному іміджу країни", - підкреслив Базіль.

Як відомо, запропонований законопроект передбачає штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів або виправні роботи строком до 1 року.

Якщо поширена інформація привела до серйозного погіршення здоров'я, то за її поширення передбачається ввести тюремне ув'язнення на термін 3-5 років. !zn

Читайте також:

В Україні слідом за Росією пропонують ввести кримінальне покарання за наклеп

Путін схвалив повернення в Росії кримінальної відповідальності за наклеп

З початку року у Генпрокуратуру надійшло 33 звернення про порушення прав журналістів

«Репортери без кордонів»: Ситуація зі свободою слова в Україні різко погіршилася