Регіонали обіцяють врегулювати право виборців за кордоном голосувати у мажоритарних округах

05 квiтня 08:27

У Партії регіонів вважають, що українці, які проживають за кордоном, повинні мати право голосувати за кандидатів-мажоритарників. Розглянути зміни до закону про вибори обіцяють наступного тижня.

 

Верховна Рада України наступного тижня розгляне питання про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів", який врегулює право виборців за кордоном голосувати в мажоритарних округах, повідомив народний депутат від Партії регіонів Владислав Забарський.

"Наступного тижня у парламенті ми будемо обговорювати це з колегами", - заявив він, коментуючи рішення Конституційного суду України.

"Люди, які проживають постійно за кордоном, безумовно, повинні мати право голосувати за тих кандидатів-мажоритарників, які будуть обиратися у тих округах, де вони (виборці за кордоном) мають постійне місце проживання в Україні", - пояснив Забарський.

Конституційний суд позбавив 400 тисяч закордонних українців права проголосувати за мажоритарників

На запитання, яка вірогідність того, що парламент залишить без зміни ситуацію, що склалася після рішення КС з можливістю виборців за кордоном голосувати в мажоритарних округах, депутат сказав: "Я думаю, така ймовірність існує, але незначна".

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення, згідно з яким визнано неконституційним положення закону "Про вибори народних депутатів" про те, що закордонні виборчі дільниці рівномірно закріплюються за одномандатними округами на території Києва.

В жовтні 2012 року в Україні пройдуть парламентські вибори за новим виборчим законом, який передбачає 5-відсотковий прохідний бар'єр замість 3-відсоткового, забороняє участь блоків. Крім того, 50% депутатів будуть обиратися за партійними списками, 50% - у мажоритарних округах. !zn

Читайте також:

Хорошковський прогнозує проблеми під час виборів у мажоритарних округах

Рада не буде перерозподіляти виборчі округи

«Батьківщина» і «Фронт змін» запропонували соратникам по опозиції 25 мажоритарних округів з 225

В Європі вважають вибори останнім тестом для України