Регіонали не згодні з Литвином: Закон про мови потрібно розглянути до кінця сесії

02 липня 12:00

У Партії регіонів нагадали, що згідно з регламентом, якщо протягом 30 днів комітет не розгляне законопроект про мови і не прийме рішення, депутати мають право розглянути даний документ в залі.

 

Голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляє, що, згідно з регламентом, законопроект про мови може бути розглянуто у сесійній залі Верховної Ради цього тижня, повідомила 2 липня прес-служба Партії регіонів.

"Профільний комітет може і далі затягувати розгляд законопроекту про мови. Зрозуміло, що 2000 поправок до 30 статей законопроекту націлені на те, щоб не допустити розгляду законопроекту у сесійній залі", - зазначив політик.

Як роз'яснив Єфремов, згідно з регламентом, якщо протягом 30 днів комітет не розгляне законопроект про мови і не прийме рішення, депутати мають право розглянути даний документ в залі. "На цьому тижні закінчується термін розгляду законопроекту про мови в комітеті, тому до кінця тижня ми будемо мати право розглянути його в сесійній залі", - підсумував парламентарій.

Раніше голова Ради Володимир Литвин заявив, що мовний законопроект не розглядатиметься в українському парламенті до завершення цієї сесії.

-Рада не буде розглядати скандальний закон про мови до канікул

Нагадаємо, 24 травня в залі засідань Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики, внесеного народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колесниченком та Сергієм Киваловим, сталася бійка між народними депутатами. В той день законопроект прийнятий не був.

Однак 5 червня, за словами лідера партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка «опозиція проявила себе не в кращому плані», і законопроект був прийнятий у першому читанні 234 голосами.

Проект встановлює, що державною мовою є українська мова, але дозволяє використовувати регіональні мови і мов меншин, якщо кількість осіб-носіїв цієї мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, становлять 10 і більше відсотків від кількості населення.

Партія регіонів раніше заявила про намір прийняти цей закон до завершення нинішньої сесії в липні поточного року.

10-та сесія Верховної Ради, згідно з календарним планом, повинна закритися 6 липня. Депутати підуть на канікули. !zn

Читайте також: