Регіонали на сесії ПАРЄ заступилися за Росію

03 жовтня 08:05

Проект резолюції ПАРЄ про проблеми з демократією в Росії, на думку провладних депутатів з української делегації, носить характер документа, не налаштованого на діалог. Глава української делегації ініціював також проект резолюції, що критикує країни-члени ПАРЄ за «посилення візової політики». Сьогодні конфлікт може загостритися за підсумками розгляду декларації про політичних в'язнів.

 

Представники Партії регіонів в українській делегації на сесії ПАРЄ розкритикували резолюцію щодо Росії, а також ініціювали розслідування "подвійних стандартів ЄС" з приводу візового питання.

Головною темою жовтневої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи став звіт моніторингової місії про ситуацію в Росії. Тон документа виявився критичним - доповідачі зазначили "стурбованість щодо ситуації з демократією в РФ".

Українські делегати в ПАРЄ розійшлися в оцінках російської резолюції. Представники опозиції пообіцяли підтримати Захід, хоча не стали декларувати це на пленарному засіданні, в той час як провладні депутати публічно підтримали росіян. "Проект резолюції носить скоріше характер виховного документа, а не документа, налаштованого на діалог", - заявив з трибуни асамблеї в Страсбурзі Олексій Плотніков (Партія регіонів), повідомила газета "Коммерсант-Украина".

- ПАРЄ засудила звуження демократичних свобод у Росії

Тим часом суперечності між "старою" Європою і країнами, що не входять в ЄС, цим не вичерпалися. Так, представники України на нинішній сесії ПАРЄ взялися довести, що західноєвропейські країни також не є криштально чесними в питанні дотримання прав людини. Глава української делегації Іван Попеску (Партія регіонів) ініціював проект резолюції, що критикує країни-члени ПАРЄ за "посилення візової політики і введення нових бюрократичних перешкод для пересування людей". Західних політиків він звинуватив у "популістському використанні візової теми для отримання підтримки і відволікання виборців від більш серйозних проблем".

- У ПАРЄ вважають, що в Україні ще менше демократії, ніж у Росії

Крім того, за пропозицією України комітет ПАРЄ з рівності і недискримінації офіційно запустив процедуру моніторингу візової проблематики, а доповідачем з цього питання був призначений Олексій Плотніков. Він розповів, що має намір довести порушення прав людини західноєвропейськими країнами. "Більшою мірою це - дискримінація за ознакою громадянства. У жителів західних країн такої проблеми немає, - пояснив пан Плотніков. - Думаю, це подіє, і країни Західної Європи прислухаються до рекомендацій Ради Європи". !zn

Читайте також:

ПАРЄ не побачила в Україні ознак диктаторського режиму

У ПАРЄ заступилися за Pussy Riot

У ПАРЄ оцінили зусилля України за останні 17 років: Багато слів і мало дій