Регіонали не пускають опозицію до Страсбурга

14 сiчня 10:50

На сесію ПАРЄ до Страсбурга зможуть поїхати тільки два представники української опозиції. Влада заблокувала оновлення делегації після парламентських виборів.

 

На січневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) українська опозиція швидше за все, не отримає широкого представництва, оскільки Верховна Рада не поновила свою делегацію у ПАРЄ. У ключових комітетах асамблеї, яким належить обговорити підсумки парламентських виборів в Україні, і зовсім не буде опозиціонерів. У Києва є ще один день для вирішення проблеми, але влада, схоже, в цьому не зацікавлена.

Як пише видання "Коммерсант-Украина", 21-25 січня у Страсбурзі відбудеться сесія ПАРЄ - перша після виборів в Україні, раніше розкритикованих світовим співтовариством, у тому числі місією Парламентської асамблеї. Від України в сесіях ПАРЄ беруть участь 12 депутатів, які повинні представляти всі політичні сили. Проте цього разу в українській делегації вперше може практично не виявитися членів опозиційних фракцій. "Існує процедура затвердження делегацій. Щоб пройти всі етапи до початку сесії, нам потрібно передати у Страсбург список депутатів не пізніше 14 січня", - розповіли у секретаріаті Верховної ради (ВР). В іншому випадку у ПАРЄ залишаться акредитованими члени колишньої парламентської делегації з числа депутатів, переобраних в Раду нового скликання.

У Партії регіонів (ПР) офіційно декларують готовність поновити делегацію - на погоджувальній раді Верховної ради минулої середи голова ВР Володимир Рибак заявив, що це мало стати пріоритетним завданням на минулому пленарному тижні. Для оновлення складу делегації не потрібно голосування в сесійній залі, достатньо рішення комітету з міжнародних справ, яке потім необхідно підтвердити на нараді керівників ВР і голів фракцій.

Однак у профільному комітеті зіткнулися з проблемою при ухваленні, здавалося б, формального документа. "Ми погодили склад делегації з усіма фракціями, в середу провели засідання, щоб затвердити його, але не було кворуму - не прийшов жоден представник ПР", - розповів перший заступник голови комітету з міжнародних справ Валентин Наливайченко ("УДАР"). Членами ПР є 9 з 16 членів комітету.

Представники провладної фракції, які відповідають за взаємодію з Радою Європи, спростовують припущення про навмисне блокування даного рішення. "Нам самим хочеться оновити делегацію. У нас буде більш сильне і авторитетне представництво",- заявила народний депутат Юлія Льовочкіна (ПР). "Ми навіть не рахували, скільки там буде наших, скільки не наших. Але опозиція буде представлена", - додав народний депутат Іван Попеску (ПР), який очолював делегацію в ПАРЄ в минулому скликанні Ради.

Між тим затримка з переформатуванням української участі в ПАРЄ, незалежно від її причин, вигідна чинній владі. Більшість українських опозиційних депутатів, які раніше працювали у ПАРЄ, не були переобрані на минулих виборах. Право участі в січневій сесії зберігає лише Сергій Соболєв, а також має статус заступника члена делегації ВР в ПАРЄ Мустафа Джемілєв (обидва - "Батьківщина").

Фракції УДАР і "Свобода", у разі якщо делегація ВР в ПАРЄ не оновиться, і зовсім не будуть представлені у Страсбурзі. Ще більш істотним є дисбаланс представництва влади та опозиції у ключових постійних органах ПАРЄ. У противників ПР не залишається свого представника у моніторинговому комітеті і бюро ПАРЄ, оскільки колишній заступник глави делегації від опозиції Ольга Герасим'юк не була обрана до ВР VII скликання. У той же час члени делегації від ПР і Компартії переобрані у повному складі. !zn

Читайте також:

ПАРЄ закликала Україну розслідувати порушення на виборах і покарати винних

Регіоналка назвала звіт ПАРЄ щодо українських виборів "абсурдним"

Голова спостерігачів від ПАРЄ закликав розрізняти заяви уряду і голос українського народу