РЄ: Функції української прокуратури неприйнятні в демократичному суспільстві

27 листопада 07:37

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг заявляє, що у своєму звіті про ситуацію з дотриманням прав людини в Україні особливу увагу приділить питанню про роль прокуратури.

 

«Значною мірою в моєму звіті зосереджуся на ролі, яку відіграє прокуратура. А саме - домінуючій ролі прокуратури в нинішній судовій системі, запозиченій із радянської системи», - сказав він на прес-конференції в суботу, 27 листопада в Києві.

На думку Т. Хаммарберга, в Україні Генеральна прокуратура до цього часу має функцію загального нагляду над судовою системою.

На його переконання, цей механізм застарілий і неприйнятний у демократичному суспільстві.

За словами Т. Хаммарберга, в Україні серед усіх судових вироків на виправдувальні вироки припадає менше 1%. Переважна більшість вироків майже збігається з тим, чого вимагає прокуратура, і це, переконаний Т. Хаммарберг, дуже тривожний сигнал.

Він також зазначив, що важливим принципом для здійснення правосуддя є захист незалежності суддівської влади. «Це охоплює й необхідність мати дуже потужну стіну, яка б відмежовувала політиків від суддів», - сказав комісар Ради Європи. Як зазначив Т.Хаммарберг, під час його зустрічей в Україні він чув від багатьох людей, що сьогодні судді відчувають дуже потужний тиск з боку політиків.

Він також сказав, що правоохоронні органи продовжують практику жорстокого поводження із затриманими.

Т. Хаммарберг повідомив, що його звіт буде оприлюднено на початку наступного року.