Рада вирішила обладнати виборчі дільниці веб-камерами майже на мільярд гривень

04 липня 13:29

Трансляція відеозображення, отриманого за допомогою системи відеоспостереження з приміщення для голосування дільничної виборчої комісії під час голосування, буде здійснюватися на відповідному сайті в мережі інтернет.

 

Верховна Рада прийняла в першому читанні як закон законопроект №10682, який дозволяє на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року виборчі дільниці обладнати веб-камерами на загальну суму 993,6 млн грн, закупівлю яких пропонується проводити без тендера. "За" проголосували 259 народних депутатів при 226 необхідних голосах.

Відповідно до закону вводиться система відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення, яка повинна забезпечити передачу зображення з ділянки для можливості перегляду на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет, зберігання інформації.

Системи відеоспостереження пропонується встановити в приміщеннях для голосування звичайних виборчих дільниць. Застосовувати зазначені системи пропонується в обов`язковому порядку.

Вимога про встановлення системи відеоспостереження не буде поширюватися на окружні виборчі комісії, дільничні виборчі комісії закордонної виборчої дільниці, спеціальні виборчі дільниці, а також на Центральну виборчу комісію.

Система відеоспостереження складається з не менш ніж двох веб-камер, встановлених у приміщенні для голосування дільничної виборчої комісії, а також засобів запису і зберігання інформації, обробки даних для передачі зображення, передачі інформації на відповідний веб-сайт в мережі Інтернет.

Веб-камери повинні розташовуватися таким чином, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців і забезпечити умови для вільного формування виборцем своєї волі та її вільного виявлення одночасно забезпечуючи контроль громадськості за дотриманням процедури голосування та підрахунку виборчих бюлетенів.

Законом також передбачається, що дільнична виборча комісія забезпечує початок безперервного функціонування системи відеоспостереження в день голосування для можливості передачі відеозображення з дільниці і перегляду в режимі реального часу на відповідному веб-сайті в мережі Інтернет не пізніше початку підготовчого засідання відповідної дільничної виборчої комісії і припиняє функціонування в такому режимі після закінчення голосування.

Після закінчення голосування на виборчій дільниці і до підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, у тому числі з позначкою "уточнений" і про повторний підрахунок голосів, дільнична виборча комісія забезпечує функціонування системи відеоспостереження в режимі відеозапису та зберігання відеозображення. Матеріали відеоспостереження в даному випадку можуть надаватися за запитом у порядку, встановленим ЦВК.

Трансляція відеозображення, отриманого за допомогою системи відеоспостереження з приміщення для голосування дільничної виборчої комісії під час голосування, здійснюється на відповідному сайті в мережі Інтернет.

Матеріали відеоспостереження зберігаються протягом одного року з дня офіційного опублікування результатів виборів депутатів, після чого знищуються в установленому ЦВК порядку.

Створення та впровадження системи відеоспостереження на звичайних виборчих дільницях на постійній основі під час виборів народних депутатів України у 2012 році передбачає виділення додаткового ресурсу Центральної виборчої комісії в сумі 993,6 млн грн. Передбачається здійснити за рахунок податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів - 350 млн грн. і ввізного мита - 643,6 млн гривень.

Відповідно до Прикінцевих положень закону, на товари, роботи і послуги, закупівля яких здійснюється для придбання, монтаж та забезпечення функціонування систем відеоспостереження на виборчих дільницях, дія закону України "Про здійснення державних закупівель" не поширюється.

Читайте також:

Всі виборчі дільниці на парламентських виборах будуть обладнані відеокамерами

ПАРЄ направить на вибори в Україну 41 спостерігача

В Європі вважають, що вибори без Тимошенко не будуть чесними

Вибори без Тимошенко можуть бути легітимними, - ПАРЄ