Рада відмовилася відкласти розгляд мовних законопроектів

24 травня 15:29

За пропозицію відкласти розгляд питання про надання російській мові статусу регіональної проголосував лише один народний депутат з 268 зареєстрованих в сесійній залі. Депутати-опозиціонери не голосували, оскільки продовжують блокувати трибуну парламенту.

 

Верховна Рада відмовилася відкласти сьогодні розгляд законопроектів, що стосуються державної мовної політики, серед яких закон «Про основи державної мовної політики», що підвищує статус російської мови.

За пропозицію відкласти проголосував лише один народний депутат з 268 зареєстрованих у сесійній залі. Всього пропонувалося відкласти 5 законопроектів щодо цієї теми.

Депутати-опозиціонери не голосували за цю пропозицію, оскільки продовжують блокувати трибуну парламенту.

Верховна Рада приступила до розгляду всіх зареєстрованих законопроектів з цієї теми.

Читайте: Опозиція заблокувала трибуну Ради, протестуючи проти закону про російську мову (відео)

Раніше голова парламенту Володимир Литвин повідомив депутатам, що на нараді лідерів фракцій обговорювалися три варіанти вирішення проблеми. Так, обговорювалася пропозиція про відстрочку п'яти законопроектів.

Надійшла також пропозиція доручити комітету з питань культури і духовності доопрацювати всі законопроекти, якщо жоден з них не буде підтриманий у сесійній залі в четвер. Третє речення, за словами спікера, - "вивчити питання про можливість проведення референдуму з цього питання".

Як повідомлялося, парламентська більшість має намір прийняти закон про регіональні мови, який зрівнює російську мову з державною в половині областей України, в першому читанні і в цілому вже на засіданні в четвер, 24 травня.

За інформацією ZN.UA, сьогодні в будівлі парламенту перебував глава виборчого штабу Партії регіонів Андрій Клюєв, який повинен був забезпечити успіх голосування, оскільки ще в середу в Раді не було необхідних 226 голосів за закон

Читайте також:

Регіонали запланували прийняти закон про російську мову в цілому вже сьогодні


Під стінами Ради зібралися близько тисячі захисників української мови (фото)

Парламентська більшість відмовилася реалізовувати передвиборну обіцянку Януковича