Рада відмовилася створити Національне антикорупційне бюро

23 травня 12:37

За задумом автора ініціативи, антикорупційне бюро мао «відновити баланс влади у країні». До повноважень бюро мало увійти «проведення люстрації всіх чиновників, починаючи від президента України».

 

Верховна Рада України відхилила законопроект про національне антикорупційне бюро. За прийняття документа на засіданні парламенту у середу, 23 травня, проголосували 33 народних депутата при необхідних 226.

Законопроект, автором якого є народний депутат України Арсеній Яценюк (фракція НУНС), визначає правову основу організації та діяльності національного антикорупційного бюро, як єдиного антикорупційного державного правоохоронного органу зі спеціальним статусом. Спецстатус пояснюється особливим порядком його створення, призначення та звільнення його керівника (Верховною Радою), спеціальним механізмом контролю його діяльності та можливості його працівникам складати протоколи про адміністративні правопорушення і здійснювати оперативно-розшукову діяльність і досудове слідство у справах, пов'язаних з корупцією і посадовими злочинами.

Як зазначив Яценюк під час подання законопроекту, призначення Верховною Радою України керівника національного антикорупційного бюро «відновить баланс влади у країні».

Він також зазначив, що законопроект передбачає включення до повноважень національного антикорупційного бюро «проведення люстрації всіх чиновників, починаючи від президента України і закінчуючи керівником рядової районної адміністрації».

Граничну штатну чисельність бюро пропонувалося встановити на рівні 1500 осіб, у тому числі до 1200 осіб рядового і начальницького складу. !zn

Читайте також:

Не ставши президентом, Яценюк вже пропонує підпорядкувати антикорупційний орган Раді

Кличко заявив, що його намагаються зіштовхнути лобами з Яценюком

Опозиція пообіцяла Януковичу імпічмент, а чиновникам - люстрацію