Рада віддала частину своїх "бюджетних" повноважень Януковичу

17 травня 14:54

Тепер щорічні послання президента до Ради прирівняють до Конституції. Верховна Рада України також відмовилася від затвердження державної програми економічного і соціального розвитку.

 

Провладна більшість депутатів Верховної Ради погодилося позбавити себе як законодавчого органу повноважень щорічно визначати бюджетну політику і затверджувати програми економічного і соціального розвитку країни на наступний рік. Також Рада фактично погодилася прирівняти до Конституції щорічні послання Януковича до парламенту.

За таке рішення проголосувало 235 карток народних депутатів.

Своїми голосами провладні депутати затвердили в цілому відповідний президентський законопроект № 9665 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо системи програмних документів)».

Як говориться в пояснювальній записці, законопроект розроблений "з метою створення більш сприятливих умов для реалізації президентом України конституційних повноважень у частині функціонування системи програмних документів".

Проектом закону пропонується внести зміни до законодавчих актів України, згідно з якими, зокрема:
- Проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період і прогноз Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди заснований на щорічних посланнях президента України.

При цьому, виключається повноваження Верховної Ради щодо визначення бюджетної політики на наступний бюджетний період (зміни до Бюджетного кодексу України);

Програма діяльності Кабінету міністрів тепер також базується на щорічних посланнях президента. Крім того, Кабмін видає акти на основі та на виконання не тільки Конституції і законів України, актів Президента України, а й щорічних послань Президента України (зміни до закону "Про Кабінет міністрів України").

До переліку основних завдань центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій включається виконання ними щорічних послань президента України (зміни до законів "Про місцеві державні адміністрації" та "Про центральні органи виконавчої влади").

Також виключається необхідність розробки та затвердження щорічної Державної програми економічного і соціального розвитку України (зміни до законів "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України" та "Про державні цільові програми"). !zn

Читайте також:

Янукович дав добро на остаточну розпродаж держвласності в наступні два роки