Рада суддів України виступила проти люстрації: 99% суддів працюють самовіддано і за законом

14 серпня 12:57

В Раді суддів озвучили статистику, згідно з якою, судами України протягом 2011 року було розглянуто 8 мільйонів справ. З них тільки 17% рішень оскаржені в апеляційному порядку. Це, вважають у Раді суддів, певною мірою свідчить "про рівень довіри до суду і про те, що люди задоволені тим, як судова система працює".

 

Голова Ради суддів України Ярослав Романюк не вважає, що необхідно проводити люстрацію в судовій системі, і впевнений, що судді працюють самовіддано.

"На мою думку, ніякої люстрації не потрібно", - сказав він на прес-конференції 14 серпня, відповідаючи на питання, чи потрібно для відновлення довіри громадян до судів проводити люстрацію в судовій системі після того, як українські суди виносять політично заангажовані рішення.

"Я, як ніхто інший, знаю достовірно ситуацію в судовій системі. І я знаю, що у своїй переважній більшості, на 99%, там самовіддано працюють люди на судовій роботі, які щодня приймають рішення, що базуються на законі, і ці рішення справедливі" , - заявив Романюк.

У той же час, за словами голови Ради суддів, "легко бочку меду зіпсувати однією ложкою дьогтю". Він підкреслив, що гучні резонансні справи, про які найбільше говорять у суспільстві, в основному і формують думку громадян про роботу судової системи.

Разом з тим, він зазначив, що судами України протягом 2011 року було розглянуто 8 мільйонів справ. "Така величезна кількість справ свідчить про те, що люди все-таки довіряють суду, і велика кількість громадян звертається до суду, щоб отримати послуги суду - розсудити їх", - сказав він.

При цьому Романюк додав, що з цих 8 мільйонів справ тільки 17% рішень оскаржені в апеляційному порядку. "На нашу думку, це певною мірою також свідчить про рівень довіри до суду і про те, що люди задоволені тим, як судова система працює", - зазначив він.

Романюк вважає неправильним, що поодинокі випадки винесення незаконних рішень формують спільну думку про роботу судової системи в цілому. Він навів приклад, коли один із суддів виніс занадто м'який вирок синові колишнього народного депутата, який скоїв жорстоке вбивство. "Його вирок був переглянутий, а щодо судді, який виніс цей вирок, вирішується питання про відповідальність, аж до звільнення за порушення присяги судді", - пояснив він.

"Разом з тим, це потрібно робити і раніше, на стадії відбору претендентів на посаду судді... залишається питання про морально-ділові якостях людей, оскільки тільки професійних знань для роботи в суді недостатньо... невідомо, в яке русло буде направляти суддя свої знання", - заявив Романюк.

Він підкреслив, що на даний момент рада розробила новий проект кодексу судової етики, з яким має намір ознайомити суддівський корпус. !zn

Читайте також:

В Україні з'явиться бюро з розслідування злочинів чиновників, суддів і міліціонерів

Оніщук запропонував в рамках конституційної реформи зосередитися на дооформленні правової системи

Про верховенство права в Україні

РЄ: Функції української прокуратури неприйнятні у демократичному суспільстві