Рада прийняла постанову про план заходів з реалізації резолюції ПАРЄ

11 квiтня 13:06

Постанова затверджує план заходів щодо реалізації положень висновку ПАРЄ про вступ України до Ради Європи і резолюції ПАРЄ щодо функціонування демократичних інститутів в Україні.

 

Верховна Рада рекомендувала органам державної влади України прискорити виконання плану заходів з виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, затвердженого указом президента України від 12 січня 2011 року.

За ухвалення постанови «Про План заходів щодо реалізації положень Висновку №190 (1995) Парламентської асамблеї Ради Європи «Заявка України на вступ до Ради Європи» та Резолюції №1862 (2012) Парламентської асамблеї Ради Європи «Функціонування демократичних інститутів в Україні» 11 квітня проголосував 261 народний депутат з 285 зареєстрованих у сесійній залі.

Парламент рекомендував комітетам Ради прискорити, з урахуванням термінів, передбачених регламентом парламенту, підготовку проекту Кримінально-процесуального кодексу України; забезпечити оперативне опрацювання законопроектів, спрямованих на реформування кримінальної юстиції відповідно до обов'язків та зобов'язань України перед Радою Європи; посилити контроль за виконанням заходів, спрямованих на реалізацію резолюції ПАРЄ.

Рада знову відмовилася розглядати питання декриміналізації «статті Тимошенко», опозиція на знак протесту покинула залу

Парламент ухвалив також рекомендувати всім політичним силам, представленим у Раді, депутатським фракціям і групам взяти участь у роботі Конституційної асамблеї, зокрема, з метою реалізації рекомендацій, які містяться у зазначеній Резолюції ПАРЄ.

Документом також передбачається створення міжвідомчої робочої групи з метою здійснення аналізу досвіду держав - членів Ради Європи з питань розмежування політичної та кримінальної відповідальності та застосування правових норм, аналогічних закріпленим у ст. 364 і 365 Кримінального кодексу України, норм кримінального законодавства, виборчого законодавства, регулювання судової системи, діяльності політичних партій, і на основі цього підготувати відповідні пропозиції щодо внесення до законодавчих актів України змін, обумовлених європейськими стандартами та висновками Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія).

Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

Раніше опозиційні депутати покинули залу засідань на знак протесту проти того, що Рада не підтримала поправки до постанови про план заходів з реалізації резолюції ПАРЄ, що стосуються в тому числі і декриміналізації ст. 364 і 365 Кримінального кодексу України. !zn

Читайте також:

Рада знову відмовилася розглядати питання декриміналізації «статті Тимошенко», опозиція на знак протесту покинула залу


Регіонали задоволені резолюцією ПАРЄ, згідно з якою Україні загрожують санкції

Президент ПАРЄ закликав українську владу звільнити Луценка

У ЄС розчаровані небажанням Ради декриміналізувати статтю Тимошенко