Рада оприлюднила текст законопроекту про вибори: змішана система та 5%-й бар’єр (документ)

11 жовтня 06:18

На сайті Верховної Ради оприлюднено текст законопроекту №9265-1 від 10 жовтня 2011 року «Про вибори народних депутатів України».

 

Як і передбачалося, законопроект, ініційований народними депутатами від парламентської більшості, дублює аналогічний президентський законопроект.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE

Зокрема, згідно документу, «кандидати у депутати, включені до виборчого списку партії, який отримав менше п’яти відсотків голосів виборців, у відношенні до сумарної кількості голосів виборців, поданих за кандидатів у депутати, включених до виборчих списків партій права на участь у розподілі депутатських мандатів не мають».

Крім того, законопроект передбачає позбавлення права блоків партій приймати участь у виборах.

Документом встановлено, що вибори депутатів здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою:

1) 225 депутатів обираються за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій;

2) 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах (далі – одномандатні округи).

Нагадаємо, минулого вівторка, 4 жовтня, народні депутати провалили 12 альтернативних законопроектів про вибори. Про те, що всі ці законопроекти буде відхилено, ZN.UA стало відомо заздалегідь.

У цей же день, 4 жовтня, президент Віктор Янукович на зустрічі зі спікером і лідерами фракцій несподівано "прийняв пропозицію" Володимира Литвина про те, що правила майбутніх виборчих перегонів депутати можуть доопрацювати і навіть прийняти правила самі. Однак «експромт» В.Януковича виглядав аж надто підготовленим - голова держави «погодився» вже після того як всі альтернативні пропозиції було відхилено. Таким чином, керівники фракцій з волі чи з неволі повинні були «доопрацьовувати» президентський проект, в якому, як підкреслив міністр юстиції Олександр Лавринович, принципові позиції в будь-якому випадку залишаться незмінними. До таких позицій, зокрема, належить тип виборчої системи - змішані у рівній пропорції мажоритарка і пропорційна система із закритими списками, прохідний бар'єр у п'ять відсотків (зараз - три) і право складання списків кандидатів виключно партіями (а не партіями і блоками, як тепер).