Рада Європи: Закон про регіональні мови захищає тільки російську

11 вересня 08:06

Генсек Ради Європи стверджує, що скандально відомий закон не відповідає Європейській хартії про захист регіональних мов і мов нацменшин, як стверджують його автори.

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд впевнений, що «мовний закон» захищає права тільки російської мови.

«У законі безліч проблем, особливо пов'язаних з тим, що він захищає, насамперед, права однієї мови, російської, не пропонуючи такий же захист іншим мовам національних меншин», - заявив Ягланд в інтерв'ю виданню «Коммерсант-Украина».

Відповідаючи на питання, чи правда, що документ дослівно імплементує Європейську хартію про захист регіональних мов і мов нацменшин, як стверджують його автори, генсек сказав: «Правда в тому, що така хартія дійсно існує. Що стосується цього закону, то у Венеціанської комісії знайшлося безліч критичних коментарів до його тексту. У комісії залишилися незадоволені мовним законом».

«До речі, ваш президент Віктор Янукович також визнав за необхідне створити робочу групу з його вивчення», - додав він.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова. 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їх чисельність перевищує 10%.

У східних і південних областях України місцеві органи влади зробили ряд кроків з реалізації положень закону.

Тим часом, за дорученням глави держави було створено групу з доопрацювання даного документа. За даними ЗМІ, положення нового проекту закону не передбачають для мов нацменшин статусу регіональних, а лише окреслюють заходи щодо їхнього захисту в тих регіонах країни, де проживає не менше 30% носіїв тієї, чи іншої мови. !zn

Читайте також:

Колесніченко запропонував публікувати закони російською мовою

Угорську мову оголосили регіональною в закарпатському місті Берегово

Регіонали пообіцяли розглянути новий законопроект про мову після виборів