Рада Європи високо оцінила новий КПК після прийняття у другому читанні, - Портнов

30 травня 06:52

Рада Європи високо оцінила проект Кримінально-процесуального кодексу після прийняття у другому читанні. Протягом найближчих тижнів президент України дасть доручення щодо реалізації нового КПК. Це будуть доручення прем'єр-міністру, головам ГПУ, МВС, СБУ, іншим причетним органам.

 

Рада Європи високо оцінила проект Кримінально-процесуального кодексу після прийняття його Верховною Радою у другому читанні. Про це заявив радник президента Андрій Портнов газеті «Сегодня».

За словами Кравця повний текст нового КПК, вже після прийняття у другому читанні, також був направлений на експертизу до Ради Європи, а президент пообіцяв, що не буде підписувати документ, поки не отримає висновки експертів РЄ.

«Ці висновки до нас надійшли, в англійському та українському перекладі. Зараз можна процитувати кілька рядків з висновків експертів: «Аналіз продемонстрував, що поправки, внесені до проекту Кодексу під час його розгляду та прийняття Верховною Радою України, значною мірою покращили проект, який уже був достатньо задовільним… Наведена вище оцінка ясно демонструє, що прийняття Кодексу є дуже значним досягненням. Таким чином, Кодекс суттєво змінює підхід, який буде застосовуватися у кримінальному процесі, зокрема щодо ролі суддів, адвокатів і прокурорів. Крім того, він створює належні умови для забезпечення прав обвинувачуваного, не перешкоджаючи при цьому притягненню злочинців до відповідальності і врахуванню законних інтересів жертв злочинів. Прийняття Кодексу може дійсно вважатися запровадженням міцної основи для створення чесної, справедливої та ефективної системи кримінального судочинства», - процитував висновки європейських експертів Портнов.

Протягом найближчих тижнів Віктор Янукович дасть доручення щодо реалізації нового КПК. Це будуть доручення прем'єр-міністру, головам ГПУ, МВС, СБУ, іншим причетним органам, - здійснити заходи з імплементації КПК.

«Наприклад, уряд повинен профінансувати по всій країні введення режиму відеоконференцій (для допитів, свідчення в суді, на слідстві), заміну кліток на судах на вироби з оргскла, введення Єдиного реєстру досудових розслідувань. А ГПУ з іншими силовими органами має розробити порядок роботи з Реєстром, затвердити його і опублікувати. Доступ до Реєстру буде у багатьох правоохоронців, причому система буде автоматично реєструвати, хто в неї входив, чим цікавився, в який час тощо. Забрати якийсь запис з Реєстру, наприклад, за хабар, буде технічно неможливо», - сказав Портнов.

За словами радника президента, МВС буде запропоновано протягом 3-х місяців провести тендери для забезпечення такого запобіжного заходу, як домашній арешт (знадобляться електронні браслети, апаратура стеження за їхніми сигналами тощо)

«Правду кажучи, ми тут розраховуємо на допомогу міжнародних інституцій, адже, коли домашній арешт вводили у РФ, Росія отримала на це кілька мільйонів доларів від Євросоюзу. Одночасно Вища кваліфікаційна комісія суддів повинна почати (разом з ГПУ та іншими причетними органами) навчання по всій країні суддів, прокурорів, адвокатів, інших юристів роботі в нових умовах. Ми вже маємо домовленості з посольством США в Україні, з послами низки європейських країн про надання нам і в цьому питанні технічної та фінансової допомоги. Адже навчання треба закінчити до середини листопада, аби потім, працюючи, не робити помилок», - пояснив Портнов.

Як повідомлялося, Верховна Рада проголосувала за новий КПК в ніч на 13 квітня 2012 року. До цього парламент розглядав в другому читанні КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Всього до кодексу було внесено понад 3700 поправок. Опозиція стверджує, що КПК прийнятий з порушеннями, через що громадськість закликала Президента не підписувати КПК. !zn

Читайте також:

Новий КПК офіційно опублікований. Янукович уже думає над його «вдосконаленням»

ПАРЄ рекомендує Януковичу дочекатися висновків Ради Європи щодо КПК

БЮТ оскаржить в Конституційному суді новий КПК

Не варто чекати змін?