Рада ЄС продовжила "кримські" санкції до 23 червня 2017 року

17 червня 15:11

Анексований Росією Крим залишився під санкціями ще на рік.

 

Кримські санкції продовжені на рік
Кримські санкції продовжені на рік

Рада ЄС на засіданні в п'ятницю, 17 червня, прийняв рішення про продовження стікали обмежувальних заходів за анексію Криму Росією до 23 червня 2017 року.

"Ці заходи застосовуються до резидентів ЄС і підприємствам, розташованим в ЄС. Вони обмежуються територією Криму і Севастополя", - йдеться в документі, опублікованому на сайті Ради ЄС.

Продовжені заходи включають такі заборони:

- на імпорт в ЄС продукції, виробленої в Криму чи Севастополі;

- на інвестиції в Криму і Севастополі, що означає, що жоден європеєць і жодна компанія, що базується в союзі, не може купувати нерухомість або підприємства в Криму, фінансувати кримські підприємства або надавати супутні послуги;

- на служби, пов'язані з туристичною діяльністю, у Криму чи Севастополі; в особливості, передбачається, що європейські круїзні судна не можуть заходити в порти Кримського півострова, за винятком надзвичайних обставин;

- на експорт низки товарів і технологій, призначених для підприємств Криму або для використання у Криму, у секторах транспорту, телекомунікацій, енергетики, а також пов'язаних з розвідкою, експлуатацією та виробництвом нафтової, газової та мінеральної продукції; забороняється надавати технічне сприяння або брокерські послуги та послуги з будівництва інженерних споруд та інфраструктур в цих секторах.

Читайте також: У Держдепі впевнені, що ЄС продовжить санкції проти Росії

У травні посол США в Україні Джеффрі Пайетт заявив, що США не скасують санкції проти Криму, навіть у разі досягнення миру в Донбасі і виконання Росією і бойовиками мінських угод. За словами американського посла, його країна розробляє санкції таким чином, щоб Росія відповіла за незаконну анексію Криму.

Рада ЄС з економічних та фінансових питань продовжив до 23 червня 2016 року дію санкцій, введених в зв'язку з незаконною анексією Криму. Зокрема продовжується заборона на імпорт товарів з Криму і Севастополя, а також на інвестиції в Крим, зокрема, придбання нерухомості та фінансування кримських компаній. Санкції передбачають заборону постачання кримським підприємствам певних технологій у транспортній, телекомунікаційній та енергетичному секторі, а також пов'язані з розвідкою і видобутком нафти, газу та мінеральних ресурсів.