Рада ЄС підтвердила прихильність до підписання з Україною Угоди про асоціацію

08 лютого 19:32

Євросоюз у черговий раз підтвердив готовність підписати Угоду про асоціацію. Але тільки після припинення політичних переслідувань.

 

Рада Європейського Союзу за час 24-годинного обговорення бюджетного питання знайшла час для України - у своїх висновках Рада підтвердила прихильність до підписання Угоди про асоціацію.

"Рада знову підтверджує свою прихильність до підписання з Україною Угоди, у повній відповідності з висновками Ради від 10 грудня 2012 року", - йдеться у висновках, прийнятих на засіданні Ради ЄС у п'ятницю, 8 лютого, у Брюсселі.

Джерело в дипломатичних колах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що ініціатором такого положення виступила Литва, яка головуватиме в ЄС у другій половині поточного року. Саме під час цього головування пройде саміт "Східного партнерства", який відбудеться в листопаді у Вільнюсі. Очікується, що в разі виконання Україною умов, закладених у грудневих висновках Ради, Київ і Брюссель підпишуть Угоду про асоціацію під час цього заходу.

Як повідомлялося, у висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики від 10 грудня 2012 року йдеться, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися в 2013 році, якщо українська влада продемонструє відчутний прогрес у вирішенні зазначених Європейським Союзом проблем: рішення проблем виборчого законодавства, вибіркового правосуддя та імплементація реформ, закладених у порядку денному асоціації.

Нагадаємо, одним з головних меседжів єврокомісара Штефана Фюле, який відвідав Київ наприкінці цього тижня, було повідомлення про те, що листопад 2013 р. є крайнім терміном для виконання Україною умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі. !zn

Читайте також:

ЄС підпише асоціацію, як тільки українська влада припинить політичні переслідування

Якщо угоду Україна–ЄС не буде підписано в 2013-му, наступного шансу доведеться чекати три роки

Президент Литви заявила, що поки Тимошенко і Луценко у в'язниці, асоціації з ЄС не буде