Рада спростила ввезення продукції для зміцнення оборонного комплексу України

02 вересня 11:24

Проходження митниці для певних видів оборонної продукції буде спрощено: скасована сплата ПДВ та імпортних мит.

 

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект, який спрощує ввезення в Україну продукції для оборонно-промислового комплексу.

За відповідний законопроект №4555а "Про внесення змін до Митного кодексу України" проголосували 234 народних депутатів у вівторок, 2 вересня.

Законодавчим актом спрощено ввезення продукції оборонного призначення на митну територію України під час дії особливого періоду, введення надзвичайного стану та в період проведення антитерористичної операції (АТО).

Зокрема, ряд видів імпортної продукції оборонного призначення (перелік повинен затвердити Кабмін) буде звільнений від оподаткування у вигляді стягнення імпортного мита та ПДВ.

Під час обговорення законопроекту в його текст були внесені поправки.

Оновлено: Як пояснив заступник міністра оборони України Петро Мехед представляючи закон на засіданні парламенту, запропоновані урядом зміни дозволять ввозити на митну територію України продукцію оборонного призначення, скоротивши на це витрати.

Разом з тим в ході голосування були враховані поправки, запропоновані народним депутатом фракції "Батьківщина" Сергієм Терьохіним. Він запропонував у Митному кодексі вказати коди груп продукції оборонного призначення, які звільняються від митних зборів, а також скасувати дані мита не на якийсь проміжок часу (особливий період, надзвичайна ситуація, АТО), а скасувати його зовсім.

Крім того, парламент підтримав в цілому закон №4556а-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощення ввезення продукції оборонного призначення".

Як пояснив автор закону Сергій Терьохін, зазначені зміни передбачають коди груп товарів оборонного призначення, які звільняються від ПДВ. Разом з тим від ПДВ звільняються як імпортні товари оборонного призначення, так і українського виробництва. !zn