Путін порівняв розміщення ракет НАТО в Туреччині з "рушницею, яка має вистрілити"

03 грудня 18:08

Одноденний візит Путіна до Туреччини прикував увагу не тільки російських, а й світових ЗМІ. Однією з головних тем обговорення став конфлікт у Сирії.

 

Росія розділяє занепокоєність Туреччини з приводу подій на кордоні з Сирією, але вважає, що розміщення там ракетних комплексів Patriot ситуацію не вирішить, заявив президент РФ Володимир Путін у ході свого візиту в Стамбул.

«Щодо систем Patriot, то, по-перше, це не найкраща система, це вже минуле покоління. По-друге, ми поділяємо занепокоєння Туреччини в зв'язку з подіями на кордоні, ми прекрасно розуміємо турецьке керівництво і турецький народ, але закликаємо до стриманості», - сказав Путін.

За його словами, створення «якихось додаткових можливостей на кордоні ситуацію не розряджає, а навпаки посилює».

«Знаєте, як кажуть: якщо на початку п'єси на стіні висить рушниця, то в кінці п'єси вона обов'язково має вистрілити, навіщо нам зайва стрільба на кордоні», - зазначив Путін.

Нагадаємо, рішення про розміщення ракетного комплексу може бути ухвалене на нараді міністрів закордонних справ НАТО в Брюсселі 4-5 грудня.

У Туреччині російський президент провів переговори з прем'єр-міністром Реджепом Тайіпом Ердоганом. Однією з головних тем обговорення став конфлікт у Сирії, з приводу якого між Москвою та Анкарою виникли глибокі розбіжності.

Як заявив за підсумками переговорів Путін, позиції Росії і Туреччини збігаються в оцінках ситуації в Сирії - «у тому, якої ситуації ми повинні досягти».

Також Путін захистив сірійську владу, говорячи про нещодавні обстріли території Туреччини. Путін висловив упевненість у тому, що обстріли з боку Сирії - це випадковість, тому що цій країні зараз не до нападу на сусідів.

На прес-конференції Путіну також поставили запитання, чи є гарантії того, що Сирія не застосує ядерну зброю, що викликало здивування президента.

«Ви жартуєте чи неправильний переклад був? Сирія - не ядерна держава і навіть близько не стоїть до можливого виробництва зброї масового знищення», - сказав Путін. !zn

Читайте також:

Ірак може стати детонатором на Близькому Сході

Туреччина погрожує Сирії жорсткими заходами, заручившись підтримкою НАТО


Євросоюз визнав Національну коаліцію опозиції в Сирії