Путін більше не хоче асоціювати себе з "партією влади"

06 грудня 13:44

Прем'єр-міністр РФ і голова партії «Единая Россия» Володимир Путін назвав неминучим зниження представництва «єдиноросів» у Держдумі, але, тим не менше, результатом задоволений. При цьому в ході президентської кампанії він має намір розраховувати на підтримку Загальноросійського народного фронту (ЗНФ), заявив він.

 

Про це В.Путін заявив у вівторок, 6 грудня, на зустрічі з керівниками регіональних громадських партійних приймалень.

«'Единая Россия' отримала більшість, більшість стійку. Так, є втрати, але вони неминучі. Вони неминучі для будь-якої політичної сили, тим більше для тієї, яка несе на собі тягар відповідальності за стан у країні вже не один рік», - сказав В.Путін. «У сьогоднішніх умовах - результат хороший», - підкреслив він.

В.Путін пообіцяв, що після березневих виборів склад уряду і губернаторський корпус буде істотно оновлено.

«Наступний етап - після виборів президента - це формування уряду. Звичайно, буде серйозно, суттєво оновлено кадровий склад в уряді, за цим піде оновлення губернаторського корпусу», - сказав він.

При цьому Путін зазначив, що діяти у цій сфері потрібно акуратно. «Не можна, розкручуючи тезу про оновлення, знищити кадровий кістяк, "вичистити" професіоналів, - сказав він. - Це завжди небезпечна штука, яка називається «працювати в умовах гасла і керуватися не інтересами справи, а гаслами». Компанійщини не можна допустити», - додав прем'єр.

В.Путін також заявив, що звинувачення на адресу «Единой России» у крадіжці і корупції пов'язані не з самою партією, а з діючою владою. «Це штамп не конкретної політичної партії, а влади. От кажуть, що партія влади - це партія, пов'язана з крадіжкою, з корупцією. Але якщо ми згадаємо радянські роки - хто тоді був при владі? Їх усіх називали злодіями та корупціонерами. А у 90-ті роки? Те ж саме», - сказав він.

При цьому глава уряду зазначив, що має значення, «наскільки чинна влада готова боротися з цими (кримінальними) проявами». «Вона (влада) зобов'язана це робити у суспільстві в цілому і в собі самій», - додав він.

На думку прем'єра, партії та політичні сили потребують постійного оновлення, і «такий майданчик, як ЗНФ, допомагає вирішувати подібні проблеми». Від ЗНФ він чекає підтримки у президентській компанії, а також висловив сподівання, що представники фронту потрапили до Держдуми.

ЗНФ було створено у травні 2011 р. з ініціативи В.Путіна. Коментуючи підсумки думських виборів, експерти говорили, що «Единой России» потрібна модернізація і ребрендинг, а окрім того, розглядається і можливість створення до наступних виборів двох нових партій влади: правої і лівої. Який шлях буде обрано, залежить від результатів президентської кампанії, коли буде зрозуміло, наскільки серйозна ситуація склалася, пояснив федеральний чиновник. Поки ж вирішено, що В.Путін у президентській кампанії буде спиратися не на партію, чий рейтинг падає, а на нейтральний народний фронт.

Про необхідність модернізації політичної системи заявив заступник голови кремлівської адміністрації Владислав Сурков. Нарешті, в інтерв'ю російській службі ВВС прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що «популярність В.Путіна і популярність партії - два абсолютно різних поняття» у російській політиці. «Путін ніколи не був пов'язаний безпосередньо з партією, тому він розглядався як незалежний політик, а не як член партії. Тому це дві різні речі, але, безумовно, люди очікують оновлення», - сказав він.