Путін збирається обговорити з Януковичем не тільки Митний союз, але і ЄЕП

03 березня 14:23

Кремль оприлюднив розширений список питань, які піднімуть президенти Росії і України на зустрічі 4 березня.

 

Президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін на зустрічі 4 березня планують обговорити не тільки газову співпрацю і взаємодію Києва з Митним союзом, але й можливе підключення України до Єдиного економічного простору (ЄЕП) і святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

Як повідомила прес-служба Кремля, інтеграційні питання стануть "однією з найважливіших тем обговорення лідерів двох країн".

"Президенти продовжать діалог про можливе приєднання України до інтеграційних процесів на євразійському просторі - до Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану і ЄЕП", - говориться в прес-реліз.

Крім того, Янукович і Путін розглянуть питання взаємодії в атомній енергетиці в контексті інтеграції атомних енергопромислових комплексів РФ і України згідно з меморандумом "Росатому" і Мінекономіки України, підписаному в Ялті 12 липня минулого року.

Як відомо, зараз опрацьовуються питання спільного будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС, приділяється увага організації виробництва ядерного палива за російськими технологіями в Кіровоградській області.

Очікується також, що Путін і Янукович обговорять забезпечення стійкої динаміки зростання економічного співробітництва.

За даними прес-служби, в минулому році в українській економіці було більше мільярда доларів російських накопичених інвестицій (в 2011 році - 869 мільйонів). Зростають і українські інвестиції в економіку РФ (у січні-вересні минулого року - 427 мільйонів доларів у порівнянні з 215 мільйонами в 2011 році).

Президенти РФ і України традиційно приділяють увагу просуванню культурно-гуманітарних зв'язків, у цій галузі має стати великою подією спільне святкування 1025-річчя Хрещення Русі (2013) і 200-річчя поета Тараса Шевченка (2014).

Крім того, прес-служба російського президента зазначає, що зовнішньополітична координація Москви і Києва в справі забезпечення регіональної стабільності та безпеки, в тому числі у питаннях сприяння Придністровського врегулювання, має нове звучання в контексті головування України в ОБСЄ в цьому році.

Як повідомив голова адміністрації Сергій Льовочкін, під час зустрічі з Путіним Янукович планує обговорити комплекс питань російсько-українського співробітництва, насамперед в енергетичній, торгово-економічної і науково-технічної сферах.

"Увагу також буде приділено виробленню взаємоприйнятного механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Білорусі і Казахстану", - говориться в повідомленні Льовочкіна.

Нагадаємо, що останній візит Януковича в Москву відбувся ще 22 жовтня, за тиждень до парламентських виборів. Тоді президенти Росії і України говорили про газ. Ще Янукович бачився з Путіним 4-5 грудня - але вже в рамках засідання глав держав-учасниць СНД.

Попередня зустріч Януковича і Путіна, в ході якої планувалося обговорення питання про Митний союз, була призначена в Москві на 18 грудня 2012 року. Але в останній момент її скасували. !zn

Читайте також:

Янукович хоче співпрацювати з Митним союзом у статусі спостерігача: Було б бажання партнерів

Підписувати документи Янукович і Путін не будуть - ще не про все домовилися

Путін заявив, що інтеграцію на пострадянському просторі не зупинити

Клінтон підозрює, що під маркою Митного союзу Росія запускає процес "радянізації"