Путін пригрозив Баррозу захопити Київ за два тижні – La Repubblica

01 вересня 18:14

На думку італійського оглядача, погрозою Путін міг натякнути на те, щоб його "не провокували санкціями".

 

Президент Росії Володимир Путін нібито пригрозив президенту Єврокомісії Жозе Мануелу Баррозу "захопити Київ за два тижні", якщо він захоче.

Про це сьогодні пише італійська газета La Repubblica, описуючи розмову європейський лідерів на саміті Євросоюзу в суботу.

Президент України Петро Порошенко описав гостру ситуацію на сході своєї країни і закликав Європу запровадити нові санкції проти Росії, яка ввела на Донбас бронетехніку і тисячі своїх солдатів.

Однак із 28-ми членів ЄС Угорщина і Словаччина виступили проти нових обмежень проти Кремля, побоюючись, що санкції можуть нашкодити і їм.

Презилент Литви Даля Грибаускайте жорстко розкритикувала Росію і заявила, що вона воює не лише з Україною, "а й з Європою". При цьому литовський президент закликала допомогти Україні так само, як курдам в Іраку.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель теж виступила за більш жорсткі санкції, зауваживши провал всіх переговорів з Москвою.

"Не зважаючи на зусилля, які ми зробили, щоб зберегти дипломатичні канали відкритими, Путін дав порожні обіцянки і продовжив далі підігрівати ситуацію на Сході України", - сказала Меркель.

Після неї слово взяв президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, який розповів про погрози Путіна під час телефонної розмови. Видання пише, що Баррозу спробував спитати Путіна про вторгнення російських військ на Схід України. Але російський президент нібито одразу почав погрожувати.

"Проблема заключається в тому, що якщо я захочу взяти Київ, то зроблю це за два тижні", - нібито процитував Путіна президент Єврокомісії.

На думку італійського оглядача, цим президент Росії хотів застерегти Євросоюз від подальших жорстких санкцій.

Читайте також: Путін вимагає переговорів про "державність на південному сході України"

В цей же час, прем'єр-міністр Великобританії закликав не дозволити Росії захопити ще й Схід України безакарно, як йому це вдалося з Кримом. Як пише La Repubblica, він порівняв ситуацію в Україні з подіями 1938 року і нагадав про Мюнхенську угоду, коли західні лідери погодилися віддати Адольфу Гітлеру частину Чехословаччини.

Сьогоді екс-головнокомандувач НАТО в Європі Уеслі Кларк написав на сторінках The Guardian, що у НАТО лишився один шанс зупинити агресію Росії.