Публікація секретної стенограми РНБО щодо Криму може зіграти на руку ворогові

27 лютого 10:30

Те, що йдеться про події дворічної давності і що ворог нібито "і так все знав", нічого не змінює.

 

Легкість, з якою носії і власники державних таємниць пішли на засвічення секретної інформації, свідчить про цілковиту відсутність уявлення про можливі наслідки, йдеться в статті Валентини Самар для DT.UA стосовно опублікованої нещодавно стенограми засідання РНБО.

"Розмови про те, що "ворог і так усе знав", - глибоко помилкові. Будь-який контррозвідник-профі пояснить вам, що оприлюднення подібних відомостей неможливе в принципі з ряду причин. Яким компетентним не було б джерело одержання конфіденційної інформації, ворог ніколи не може бути переконаним у її абсолютній ідентичності. Отримавши безплатну можливість звірити добуту інформацію з реальною, він отримує в розпорядження точну, глибоку та ясну картину. Що дозволяє аналізувати все: компетентність своїх джерел; методологію, логіку та характер ухвалення рішень; ступінь психологічної стійкості вищих посадових осіб, особливості їхнього характеру, реакцію, рівень готовності приймати рішення, їхні слабкі місця (люб'язно наданий ворогу матеріал дає багату поживу для вивчення). А ще - дає можливість вирахувати наші джерела та проаналізувати способи добування інформації (а ряд даних, що фігурували в стенограмі, було взято не з Інтернету)", - йдеться в статті.

Читайте також: Оприлюднена стенограма засідання РНБО щодо Криму в лютому 2014 року

За словами автора, те, що мова йде про події дворічної давнини, нічого не змінює - скрупульозний аналіз минулого якраз і допомагає уникати помилок у майбутньому. В цьому випадку допомагає ворогові.

Влада могла "злити" будь-яку дезу, але в жодному разі не могла "засвітити" реальну інформацію, зазначає Самар.

"сам факт свідомого оприлюднення стенограми свідчить про те, що вожді залишилися такими ж дріб'язковими та неспроможними. Тому що політику-державнику ніколи не спаде на думку жертвувати національною безпекою заради досягнення дріб'язкових вузькополітичних цілей - компрометації опонентів-соратників і бажання виправдатися в очах виборців. Тим паче, що спроба виправдатися вийшла жалюгідною - в цій історії немає героїв. Є карикатурні "криваві пастори" з низькосортного ЛНРівського журнальчика "Вежливые человечки". І те, що бонзи навіть не зрозуміли, що зробили, не може не викликати тривоги за долю держави", - пише Самар.

Нагадаємо, 22 лютого на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони оприлюднена нібито повна стенограма засідання РНБО, яке відбулося 28 лютого 2014 у зв'язку з подіями в Криму.

Детальніше про стенограму засідання щодо Криму читайте у статті Валентини Самар "Унтер-офіцерські вдівці" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".