Пшонка не виключає, що справу про отруєння Ющенка може бути закрито

29 листопада 07:35

Справу про отруєння екс-президента Віктора Ющенка може бути закрито, якщо колишній президент здасть аналіз крові, який не доведе факту отруєння. Таку думку висловив Генпрокурор Віктор Пшонка.

 

«В.Ющенко має здати кров для того, щоб відповісти на питання: було його отруєно чи ні», - сказав генпрокурор.

Він зазначив, що слідству на сьогодні необхідний тільки цей аналіз крові В.Ющенка, однак екс-президент його досі не здав.

«В.Ющенко запропонував спочатку свої лабораторії, потім відмовився, сказав «потім», і добровільно кров не здає. З усіх тих матеріалів кримінальної справи, які є, вони суперечливі, нам потрібен тільки цей останній аналіз», - сказав він.

Генпрокурор також пояснив, що попередній аналіз з порушеннями було доставлено до лабораторії.

В.Пшонка відзначив, що за результатами нового аналізу крові Ющенка слідство прийме рішення або щодо продовження розслідування, або про закриття цієї справи.

«Здає кров В.Ющенко, і ми далі рухаємося по справі. Або рухаємося в її розслідуванні і вивчаємо ті обставини, які дадуть лабораторні дані, або її закриваємо, якщо будуть інші дані (отруєння не підтвердиться)», - заявив генпрокурор України.


Як повідомлялося, 5 вересня 2004 року В.Ющенко, будучи кандидатом у президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання, і 10 вересня був госпіталізований до віденської клініки. Лікарі заявили, що В.Ющенка отруєно діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації. Пізніше було проведено низку експертиз. Повторна експертиза в кінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі В.Ющенка.

11 квітня перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що якщо третій президент України відмовиться здати аналіз крові для повторної експертизи, Генеральна прокуратура буде змушена закрити кримінальну справу за фактом його отруєння. У червні Ющенко підтвердив свою згоду здати кров, але досі цього не зробив.