Протиправність дій членів ЦВК щодо реєстрації Сацюка оскаржили у Вищому адмінсуді

21 серпня 19:39

Одразу три апеляції подано на рішення суду, який визнав протиправними дії членів ЦВК Магери та Шелудька під час реєстрації екс-заступника голови СБУ Сацюка кандидатом у депутати.

 

Вищий адміністративний суд України повинен розглянути апеляцію на рішення суду про протиправність дій членів Центральної виборчої комісія щодо реєстрації кандидатом колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка не пізніше четверга, 23 серпня, повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

«Ще не відомо (коли ВАСУ розгляне апеляцію - ред.), але за законом ВАСУ зобов'язаний розглянути апеляцію протягом двох днів з моменту надходження скарги, тобто не пізніше кінця четверга на цьому тижні», - сказав Магера агентству «Інтерфакс-Україна» .

Також подав апеляцію член ЦВК Валерій Шелудько і сама комісія. Аргументація у всіх трьох апеляціях дещо відрізняється, але вимоги однакові - скасувати постанову суду та окрему ухвалу в частині визнання протиправними дій членів ЦВК Магери та Шелудька щодо реєстрації Сацюка кандидатом.

Магера нагадав, що відповідно до Кодексу адміністративного судочинства, строк для подання скарги на рішення ЦВК становить 5 днів. ЦВК прийняла рішення про реєстрацію Сацюка кандидатом у народні депутати 3 серпня, а Київський апеляційний адмінсуд прийняв скаргу Ганни Федорченко на це рішення 17 серпня.

«Тобто допущено як мінімум процедурне порушення», - підкреслив він.

У своїй апеляції Магера навів й інші аргументи, зокрема, про відсутність у ЦВК повноважень проводити перевірку достовірності відомостей про дотримання вимог закону про проживання на території України протягом останніх п'яти років.

Він також уточнив, що не просить скасувати рішення суду в частині скасування реєстрації кандидатом Сацюка, і йому не відомо, чи подав апеляцію сам Сацюк на це рішення.

Як повідомилося, Апеляційний адміністративний суд Києва скасував рішення про реєстрацію Сацюка кандидатом у народні депутати на підставі того, що він не проживав на території України протягом останніх 5 років.

При цьому суд також визнав протиправними дії двох членів ЦВК від опозиції - Магери та Шелудько. Окремою постановою суд постановив «про наведені порушення, допущені з боку членів ЦВК Шелудька і Магери, довести до відома президента України та голови ЦВК з метою вжити відповідних заходів».

Член ЦВК Михайло Охендовський повідомив, що ЦВК має намір подати апеляцію на це судове рішення в частині визнання протиправними дій Магери та Шелудька.

«Ми обговорювали саме рішення і одноголосно прийшли до висновку про те, що ми не бачимо в діях наших колег тих порушень, які вказав у своїй постанові суд. Таким чином, у нас є всі підстави звернутися з відповідною апеляційною скаргою», - підкреслив член ЦВК. !zn

Читайте також:

Члени ЦВК одноголосно підтримали своїх колег, які зареєстрували Сацюка

Екс-заступник голови СБУ їздить з Росії в Україну з шістьма паспортами

Суд скасував реєстрацію кандидатом у депутати екс-заступника голови СБУ Сацюка