Процес парафування Угоди про асоціацію України з ЄС триватиме 3 години

29 березня 17:03

Парафування - лише технічний процес. Підписання, ратифікація та імплементація - «це вже інша історія, і це вже політичний процес».

 

Парафування Угоди про асоціацію України та Європейського Союзу, включаючи Угоду про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, почнеться о 14:00 в п'ятницю, 30 березня, і триватиме 3 години, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на інформоване джерело.

За словами джерела, за цей час підписи мають бути проставлені на 1700 сторінках.

Він також розповів, з боку ЄС політичну частину Угоди про асоціацію парафує глава переговорної делегації, виконавчий директор Європейської служби зовнішньої діяльності з питань Росії, Східного партнерства та Західних Балкан Мирослав Лайчак (Miroslav Lajčák), а в частині про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі - заступник генерального директора Генерального директорату з питань торгівлі Петер Балаш (Peter Balas).

З українського боку, за даними джерела, політичну частину Угоди про асоціацію буде підписувати голова переговорної делегації, заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін, а економічну - щодо зоні вільної торгівлі - заступник міністра економіки Валерій П'ятницький.

«Кімната зарезервована на 3 години. Вони всі четверо сядуть і підпишуть документ», - описав процедуру парафування співрозмовник агентства.

Джерело підкреслило, що парафування є «технічним процесом». «Це означає підписати текст, який був узгоджений на рівні глав делегацій. Якщо ви пам'ятаєте, під час саміту Україна-ЄС у грудні наші лідери оголосили, що технічна робота завершена і ми будемо намагатися парафувати документ якомога швидше. Що буде після парафування - так це підписання, ратифікація та імплементація, але це вже інша історія, і це вже політичний процес», - сказав співрозмовник.

Водночас, за його словами, для Брюсселя «завтрашній акт буде формальним завершенням багаторічного важкого технічного процесу, який було розпочато в березні 2007 і буде закінчено завтра». «І коли Угода буде ратифікована і імплементована, вона замінить чинну Угоду про партнерство і співробітництво», - додав європейський дипломат.

Очікується, що після парафування буде поширено спільну заяву. Загалом має бути підписано 600 сторінок Угоди про асоціацію (політична частина) і 1100 сторінок Угоди про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

Нагадаємо, що в грудні 2011 року Європейський союз відмовився підписувати з Україною вже готову Угода про асоціацію в зв'язку з негативною оцінкою того, що відбувається в країні. !zn

Читайте також:

Єврокомісар Фюле: Для євроінтеграції України необхідні глибокі демократичні реформи

Київ і Брюссель знаходяться на роздоріжжі, - ЄС

Брюссель вимагає від України виконати політичні умови для підписання Угоди про асоціацію


Азаров визнав, що процес євроінтеграції України зайшов у глухий кут