Прокуратура просить 2,5 року для Луценка у справі про отруєння Ющенка

10 серпня 06:46

Таке покарання прокуратура пропонує з урахуванням того часу, який Луценко перебуває під арештом. Це означає, що в разі задоволення запиту прокуратури судом екс-міністр пробуде в ув'язненні чотири роки, як раніше визначив суд у справі про надання квартири водієві.

 

Представник прокуратури у справі за обвинуваченням екс-глави МВС Юрія Луценка в халатності при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка просить Печерський районний суд призначити Луценку та іншим підсудним у цій справі покарання у вигляді 2 років і 6 місяців обмеження волі. Про це заявив, виступаючи в дебатах, представник держобвинувачення Дмитро Лобань.

Таке покарання прокуратура пропонує з урахуванням того часу, який Луценко перебуває під арештом. Також пропонується позбавити його права протягом трьох років займатися певними видами діяльності.

При цьому судові дебати проходили без потерпілого Давиденка, який у своїй телеграмі повідомив: "Претензій до підсудного не маю, прошу не викликати на судове засідання".

Наводячи обґрунтування необхідності призначити підсудним саме таке покарання, сторона держобвинувачення зазначила, що особисте ставлення потерпілого Давиденка не може бути вирішальним при винесенні рішення судом. Крім того, на переконання прокуратури, в ході судового слідства належним чином були досліджені всі обставини скоєння злочину підсудними та досліджені всі докази у справі, що підтверджують їхню провину.

Разом з тим, екс-глава МВС Луценко виступив із закликом допустити відеокамеру і фотозйомку в судове засідання, оскільки заборона на це стосувалася тільки часу проведення судового слідства, яке в даний час вже завершено.

Проте суд не дозволив проведення фото-відеозйомки, на що Луценко сказав: "Чому ви боїтеся продемонструвати мої аргументи ... Що ви приховуєте? Відсутність доказів? Так це і так усім зрозуміло. Скільки можна цей процес вести без права на захист?".

Луценко також пообіцяв коментувати "всю дурість Генпрокуратури", що і став робити в ході виступу прокурорів у дебатах.

Як повідомлялося, епізод звинувачень, який стосується візування продовження оперативно-розшукової справи щодо водія колишнього першого заступника СБУ Сацюка в рамках розслідування справи про отруєння на той час кандидата в президенти Ющенка, виділений в окреме провадження і в даний час щодо нього триває судовий процес.

Прокуратура перекваліфікувала обвинувачення Луценка у справі, пов'язаній з отруєнням Ющенка зі статті про зловживання владою або службовим становищем (ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України) на статтю про службову недбалість (ч.1 ст.367 КК). Таким чином, прокуратура "пом'якшила" звинувачення, оскільки ст.367 КК передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 3 років, у той час як ст.364 КК передбачає більш жорстку санкцію. !zn

Читайте також:

Рішення Євросуду не вплине на долю Луценка: екс-міністр отримає 15 тисяч євро, але не свободу

Луценко на суді вчив прокурорів дедукції, розповідаючи анекдоти про Шерлока Холмса

Об'єднана опозиція подала в суд на Центрвиборчком через Тимошенко і Луценка

Дебати у справі Луценка перенесли через неявку потерпілого