«Проблемний» Кіпр на півроку очолив Євросоюз

01 липня 10:36

Кіпр з 1 липня став головою Євросоюзу. Вперше ЄС очолює «проблемна» країна, яка потребує фінансової допомоги. Протягом 6 місяців Кіпр буде очолювати роботу профільних рад міністрів ЄС, головуючи на міністерських засіданнях.

 

Кіпр, прийнятий в ЄС у 2004 році, в перший раз приступає до виконання мандата змінного голови Європейського союзу. Цю місію республіка буде виконувати з 1 липня до 31 грудня 2012 року.
У першому півріччі обов'язки голови ЄС виконувала Данія. В кінці року Кіпр передасть головуючі повноваження Ірландії.
Протягом 6 місяців Кіпр буде очолювати роботу профільних рад міністрів ЄС, головуючи на міністерських засіданнях у Брюсселі та Люксембурзі. Близько 20 неформальних міністерських зустрічей пройдуть на Кіпрі.
Відповідно до існуючої в ЄС процедури, 4 липня президент Кіпру Деметріс Крістофіас представить Європейського парламенту в Страсбурзі пріоритети кіпрської головуючої програми.
Незадовго до початку своїх повноважень Голови, 25 червня, Кіпр звернувся до держав єврозони за допомогою у зв'язку з фінансовою кризою. Фінансова система країни, тісно пов'язана з грецькою, зазнала на собі наслідки боргової кризи в Греції.
Єврогрупа, розглянувши прохання Кіпру на телефонній нараді 27 червня, визнала, що «на даній стадії програма допомоги була б доречною», і дала позитивну відповідь.
Як пояснив журналістам у Брюсселі офіційний представник Європейської комісії Амадео Тардіо, йдеться про «повну програму, яка передбачає не тільки фінансові, а й податкові аспекти». !zn
Читайте також: