Прихильники Тимошенко в суді у справі екс-прем'єра картиною натякнули на продажність судді (відео)

16 серпня 08:41

Опозиційні депутати, присутні на розгляді касації на вирок екс-прем'єру з газової справи, намагалися повісити на стіну в залі суду репродукцію картини епохи ренесансу із зображенням судді, з якого здирають шкіру за неправосудне рішення.

 

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ 16 серпня почав розгляд касації на вирок екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко у газовій справі.

На відміну від попередніх разів, у представників держобвинувачення не було клопотань про чергове перенесення розгляду касаційної скарги.

На початку судового засідання присутні в залі народні депутати від опозиції розгорнули та намагалися прикріпити на стінку репродукцію картини епохи Ренесансу, на якій зображено, як із судді за винесення неправосудного рішення живцем здирають шкіру.

Головуючий в судовому процесі суддя Станіслав Міщенко попросив депутатів згорнути картину, наголосивши, що в залі засідання не повинно бути будь-яких інших атрибутів крім тих, які передбачені законом. У зв’язку з цим між ним та депутатами виникла нетривала суперечка, під час якої суддя попередив, що в разі порушення порядку в залі він змушений буде видаляти винних. Після того, як депутати підкорилися вимозі головуючого, він повідомив, що до суду надійшла заява Тимошенко, в якій вона просить розглянути касацію за її відсутністю.

Також Міщенко зазначив, що до суду надійшли заяви адвоката екс-прем’єра Олександра Плахотнюка про долучення до матеріалів справи витягу із висновків судово-медичної експертизи, яка проводилася стосовно Ю.Тимошенко. Крім того, головуючий повідомив, що до суду надійшли у трьох томах висновки експерта (які саме і якого експерта він не уточнив). Після заслуховування думки сторін - учасниць процесу зазначені документи були долучені до матеріалів справи.

Після цього суд оголосив саму касаційну скаргу адвоката Плахотнюка на вирок екс-прем'єр-міністру.

Захисник Тимошенко у своїй касації відзначав, що вирок Печерського районного суду Києва, підтверджений Апеляційним судом, є політично мотивованим, не ґрунтується на доказах свідків. Замість цього вирок ґрунтується на здогадках, суперечностях, є упередженим та необ'єктивним.

У зв'язку з цим адвокат просить Вищий спецсуд вирок Тимошенко скасувати, а справу закрити.


Нагадаємо, що суд почав розгляд скарги ще 15 травня, проте засідання тричі переносилося через неявку Тимошенко, незважаючи на прохання засудженої проводити процес без неї. Представники держобвинувачення раніше заявляли, що розгляд касації без участі Тимошенко, яка проходить курс лікування в лікарні Харкова, може порушити права екс-прем'єра. Кілька тижнів тому німецькі лікарі, що лікують Тимошенко, попросили керівництво України забезпечити екс-прем'єру вісім тижнів спокою, щоб успішно завершити лікування.

Печерський районний суд Києва в жовтні 2011 року засудив Тимошенко до семи років в'язниці за перевищення повноважень при підписанні газової угоди з Росією в 2009 році.

Апеляційний суд у грудні минулого року залишив вирок без змін, в тому ж місяці екс-прем'єра етапували в жіночу колонію Харкова для відбування покарання. Касацію захист колишнього уряду подав до Вищого спеціалізованого суду України в лютому.

Відзначимо, що в даний час Тимошенко, посилаючись на стан здоров'я, також відмовляється брати участь у судових засіданнях у Харкові, де її судять у справі ЄЕСУ, звинувачуючи в неповерненні державі валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ в сумі понад $160 млн, замаху на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму $405,5 млн. !zn



Читайте також:

Власенко впевнений, що розгляд касації у «газовій справі» в черговий раз перенесуть

Власенко «анонсував» ще один відеоролик від влади про Тимошенко: екс-прем’єр займається фізкультурою

Тимошенко з лікарні виписувати поки не планують

У лікарні Тимошенко з'явилася кімната для відеоконференцій