Президенти Польщі та України у вересні відкриють цвинтар у Биківні

28 серпня 14:26

Урочистості відбудуться 20 – 21 вересня на місці поховання жертв катинського злочину з так званого українського списку.

 

Президенти Польщі та України урочисто відкриють цвинтар у Биківні, де лежать останки понад трьох тисяч жертв катинського злочину.

За поки що неофіційною інформацією, Броніслав Коморовський та Віктор Янукович разом візьмуть участь у врочистостях 20–21 вересня, повідомляє українська служба "Польського радіо" з посиланням на Польське пресове агентство.

Польський військовий цвинтар у Биківні буде четвертим «катинським цвинтарем» - поряд із кладовищами у Катинському лісі, Мєдноє, Харкові-П’ятихатках. Цвинтар розташований на територї Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», на місці поховання жертв катинського злочину з так званого українського списку. Рідні близьких вперше за 72 роки зможуть побачити таблиці із прізвищами своїх рідних.

Катинський злочин - масове вбивство польських громадян, здійснене службовцями НКВС на підставі рішення Політбюро ЦК ВКП (б) від 5 березня 1940 року. Тоді розстріляно понад 21 тисячу польських військовополонених та представників польської інтелігенції, яких було взято у полон після вторгнення Червоної Армії до Польщі 17 вересня 1939 року. В’язнів тримали і вбивали у різних місцях, зокрема у Козельську, Осташкові, Старобільську, Биківні та ін. В історичній літературі даний епізод злочину радянського режиму відомий як катинський розстріл. !zn

Читайте также:

Комплекс «Биківнянські могили» будет создавать соратница Анны Герман

Янукович поручил достроить Мемориал в Быковне до 1 декабря 2012 года