Президент Придністров'я допускає референдум про приєднання до України

04 листопада 09:50

Президент невизнаної Придністровської Молдавської Республіки Ігор Смирнов допускає проведення референдуму про приєднання Придністров'я до України.

 

«Бажання бути з Україною, вважаю, нікуди не поділося. Звичайно, із самого початку це була ідея українства. Нехай українська громада створить порядок, проведе референдум, і все. І якщо вирішить народ бути з Україною, значить так тому і бути», - сказав він.

Він нагадав, що у 1924-1940 роках регіон вже входив до складу України як основної частини Молдавської АРСР.

При цьому, за його словами, на початку 1990-х років разом з однодумцями він вже звертався до України з проханням про приєднання.

І.Смирнов поскаржився, що Україна перешкоджає експорту продукції підприємств ПМР.

«Не дає нам, в тому числі і Україна, посилаючись на європейські правила, експортувати нашу продукцію. Блокують нас. Мовляв, ми повинні направляти її до Молдови, оскільки ми є невизнаними», - сказав Смирнов.

Лідер Придністров'я додав, що впевнений у майбутньому визнанні незалежності республіки від Молдови, виключивши возз'єднання з нею.

«Світ обов'язково нас визнає! А щодо того, чи бути разом із Молдовою, то ніколи», - сказав Смирнов.

За його словами, близько 87 країн вже торгують із Придністров'ям, чим фактично визнають його.

Нагадаємо, на думку експертів основною функцією України у врегулюванні Придністровського конфлікту є встановлення безпеки в регіоні.

22 вересня у Москві (Росія) було досягнуто домовленості про відновлення офіційних перемовин щодо врегулювання Придністровського конфлікту у форматі «5+2» (Молдова, Придністров'я, Росія, Україна, Організація з безпеки і співробітництва в Європі; спостерігачі США і Європейський Союз).