Президент Польщі порушив обіцянку і знову заговорив про жертви УПА

31 серпня 09:18

Президент Польщі Броніслав Коморовський запропонував Президенту Віктору Януковичу одночасно відкрити пам'ятник полякам, вбитим членами Української повстанської армії в Острівках Волинської області та пам'ятник українцям, убитим поляками, у польському селі Сагринь Люблінського воєводства.

 

Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті Президента Польщі.

На думку Коморовського, у вимірі відносин між українськими та польськими народами і державами це допомогло б закреслити неприємне минуле у контексті україно-польського конфлікту часів Другої світової війни.

"Острівки відходять з часом неминуче, і Сагринь ... Я хотів би також, щоб це мало символічне значення для переоцінки і серед поляків, і серед українців поганого минулого в ім'я кращого майбутнього", - сказав Коморовський.

За його словами, 30 серпня, в Острівках відбулося символічне поховання останків кількох сотень поляків, тіла яких довгий час не могли знайти.

Коморовський висловив надію, що, згідно з процедурами, за сприяння Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва і за узгодженням з українською стороною на цьому місці буде споруджено пам'ятник загиблим полякам.

У серпні 1943 року члени УПА в Острівках вбили понад 400 поляків. У травні 1944 року представники польського підпілля в селі Сагринь вбили від 150 до 800 українців.

У лютому Янукович і Коморовський домовилися не згадувати історичні образи при розвиток двосторонніх відносин між Україною та Польщею.

Раніше між Україною та Польщею була домовленість про одночасне відкриття у 2009 році за участю Президентів двох країн меморіалу в селі Сагринь (Польща) та польського місця пам'яті в Україні.