Президент Іраку впав у кому після інсульту

18 грудня 14:54

79-річний Джаляль Талабані, що став першим курдським президентом Іраку, переніс інсульт і перебуває у лікарні. У місцевих ЗМІ вже почали з'являтися чутки про його смерть.

 

Президент Іраку Джаляль Талабані впав у кому після перенесеного інсульту. Зараз він перебуває в лікарні. В адміністрації глави держави заявляють, що його стан стабільний. В той же час в іракських ЗМІ почали з'являтися чутки про те, що Талабані помер.

79-річний політик, перший курдський президент Іраку, був госпіталізований увечері 17 грудня, як повідомили у його прес-службі, "з ознаками втоми і нездужання".

Підлеглі президента наголосили, що різке погіршення здоров'я Талабані стало наслідком його безперервних зусиль поліпшити ситуацію у країні.

- Ірак може стати детонатором на Близькому Сході


В останні роки Талабані часто мав проблеми зі здоров'ям і проходив курси лікування за кордоном. Зокрема, У 2007 році його лікували від втоми і обезводнення, а в 2008-му у США йому була зроблена операція на серці.

Зараз лікарі вирішують, продовжувати лікування Талабані в Багдаді або переправити його за кордон.

Ветеран руху за свободу і рівноправність для курдів, Талабані став першим президентом Іраку, який належить до етнічної меншості.

Після вторгнення в Ірак сил коаліції на чолі з американськими військами в 2003 році і подальшого повалення Саддама Хусейна, Талабані прийняв на себе обов'язки президента, які спочатку мали церемоніальний характер.

Але у 2010 році він був переобраний на цей пост вже за підтримки абсолютної більшості нового іракського парламенту.

У 2005 році Талабані відмовився підписати смертний вирок Саддаму Хусейну. Втім, той рік потому все одно був страчений через повішення на одному з секретних об'єктів в північній частині Багдада. !zn

Читайте також:

Іран оголосив про перехоплення ще двох безпілотників США

Помер патріарх Антіохійський і всього Сходу

Іран погрожує розпочати воєнні дії проти іракських курдів