Преса дізналася, про що говорили Путін з Януковичем у «палаці Шехерезади»

06 грудня 06:27

У кулуарах саміту Путін поспілкувався з багатьма своїми колегами віч на віч. З Віктором Януковичем був найбільш ґрунтовний діалог, до якого потім приєднався і президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

 

У пресі з'явилися подробиці розмови українського та російського президентів у кулуарах саміту СНД в Ашгабаті, який викликав пересердя інших колег та учасників.

Після засідання у вузькому складі делегація лідерів СНД стала переміщатися в залу, де починалося розширене засідання. Їх замикали президенти Росії і України, причому останній, «відчайдушно жестикулюючи, щось доводив президентові РФ Володимиру Путіну».

За словами українських перемовників, Янукович поділився з ними тим, що обговорював з російським колегою проблему газового транзиту. Причому мова йшла про транзит туркменського газу через Казахстан і Росію на Україну. Україна думає про прямий транзит в обхід Казахстану, пише Коммерсант.

Через кілька хвилин до двох лідерів, які «відкололися» від загальної групи, приєднався президент Казахстану Назарбаєв, і розмова стала «ще більш жвавою і навіть запеклою». Це тривало «хвилин шість-сім, і всі інші лідери СНД так і стояли в очікуванні трьох колег біля входу в залу». Нарешті господар саміту, президент Туркменії, підійшов до трійці і показав на інших колег, після чого загальний захід, нарешті, продовжився.

Окрім того, Янукович у двосторонньому порядку поспілкувався і з президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим - ці переговори теж широко обговорюються в кулуарах президентського палацу «Рухиет». Експерти пов'язують активність українського лідера з газовим питанням, а саме - з пошуками газу, альтернативного російському.

На саміті був підписаний великий пакет з 20 документів, розповідають «Нові вісті». Серед них - угода про співпрацю в області організації інтегрованого валютного ринку СНД, угода по фінансовій розвідці, документ про співпрацю у підготовці фахівців антитерористичних підрозділів.

Нагадаємо, 5 грудня, Президент Віктор Янукович у кулуарах саміту СНД зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним з і президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим.

«У кулуарах саміту Путін переговорив з Януковичем. Бесіда йшла віч на віч, потім до них приєднався Назарбаєв. Відбулася вельми ґрунтовна розмова», - заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Прес-секретар глави російської держави не уточнив, про що йшла мова в ході зустрічі, оскільки, за його словами, розмова йшла віч на віч. !zn

Читайте також:

Янукович каже, що «перспектива» закачувати газ з Туркменістану через російську ГТС є

Янукович і Путін провели переговори в кулуарах саміту СНД

Янукович вирішив, що Україні необхідно приєднатися до деяких положень Митного союзу