Премію Сахарова отримали активісти арабських революцій

27 жовтня 10:30

Лауреатом премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова цього року стали п'ятеро громадських активістів з арабських країн, де цього року відбулися повстання проти авторитарних режимів.

 

Про це повідомив у четвер, 27 жовтня, у Страсбурзі Єжи Бузек - голова Європарламенту, що вручає премію.

Лауреатами стали: тунісець Мохаммед Буазізі (посмертно), чия загибель спровокувала масові виступи, що призвели до падіння режиму президента Бен Алі; єгипетський активіст Асмаа Макфуз - один з організаторів акцій протесту на площі Тахрір у Каїрі; лівійський дисидент Ахмед ас-Санусі, який при режимі Муаммара Каддафі провів більше 30 років у в'язниці; двоє сирійців - юрист і правозахисниця Разан Зейтуне і карикатурист Алі Фарзат, жорстоко побитий за опозиційну діяльність.

Премія імені Сахарова вручається Європарламентом з 1988 року - за внесок у боротьбу за права людини. Її грошове вираження - 50 тис. євро.

У минулому лауреатами премії ставали екс-президент ПАР Нельсон Мандела, лідер бірманської опозиції Аун Сан Су Чжи, кубинські дисиденти, російське правозахисне товариство «Меморіал» та інші особи та організації.