Прем'єром Франції стане соціаліст із судимістю

11 травня 05:11

Головним кандидатом на посаду прем'єр-міністра Франції є судимий депутат-соціаліст Жан-Марк Ейро. Колеги з партії не вважають судимість перешкодою для призначення його главою уряду.

 

Олланд намір оголосити ім'я майбутнього прем'єр-міністра у день інавгурації 15 травня. Головним претендентом є Ейро, який очолює фракцію соціалістів у Національних зборах (нижній палаті парламенту). Конкуренцію йому може скласти перший секретар Соцпартії Мартін Обрі.

Ейро, колишній мером міста Нант, в 1997 році був засуджений до шести місяців умовно за фаворитизм. Його визнали винним у незаконному наданні держконтракту підприємству, директор якого вважався спонсором регіонального відділення Соцпартії.

Однак сам Ейро вважає, що його судимість «жодним чином не ставить під питання його особисту порядність». «Ніколи і мови не йшло про особисте збагачення або про фінансування політичної партії. Я як був чесною людиною, так нею і залишуся», - сказав він.

Інший депутат-соціаліст Мішель Сапен, екс-міністр фінансів, який знову може очолити відомство в уряді Олланда, виправдав свого однопартійця: «Звичайно, це (судимість) жодним чином не впливає на вибір прем'єр-міністра Франсуа Олландом», - заявив він.

За його словами, мер і депутат був засуджений «за вкрай технічні питання, питання процедури ... Він не подав апеляцію, прийняв рішення суду, який засудив мера, а не Жан-Марка Ейро. Це було навіть не стільки засудження, скільки констатація незаконності процедури», - сказав Сапен.

Сам Олланд з цього питання ще не висловлювався. Під час передвиборчої кампанії він обіцяв, що в його команді не буде політиків з судимістю. !zn

Читайте також:

Меркель готова прийняти Олланда «з розпростертими обіймами»

Олланд став новим президентом Франції

Саркозі визнав свою поразку на виборах і покидає політику