Представник Transparency International в Україні пішов від Януковича

16 серпня 07:36

Підписання Януковичем «корупційно небезпечного» тендерного закону стало причиною, з якої представник Transparency International в Україні залишив антикорупційний комітет при президенті України.

 

Керівник представництва в Україні Transparency International Олексій Хмара направив на адресу президента України Віктора Януковича лист про свій вихід зі складу Національного антикорупційного комітету при президенті України.

Своє рішення Хмара пояснив у заяві незгодою з рішенням президента Януковича підписати «корупційно небезпечний» тендерний закон.

«Підписання президентом України 1 серпня цього року законопроекту № 9634 (закон 5044-VI) показало, що ви як голова Національного антикорупційного комітету не звернули належної уваги на глибоку стурбованість експертного співтовариства щодо корупційних ризиків законопроекту. Цим фактично було проігноровано роль і ключові завдання Національного антикорупційного комітету», - йдеться в листі керівника Transparency International - Україна.

«У той же час готовий і надалі віддавати всі свої сили для перетворення України на добропорядну європейську країну», - заявив Хмара.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович підписав закон, який виводить державні та комунальні підприємства з-під тендерного законодавства, 1 серпня.

Даний закон Верховна Рада, картками 241 депутата з керівної більшості, прийняла в другому читанні і в цілому 4 липня.

Відповідно до закону, з Господарського кодексу виключаються норми, за якими державні підприємства (і комерційні, і казенні) для закупівель товарів, робіт і послуг використовують процедури, визначені законом про держзакупівлі. Процедура тендерів передбачена тільки для закупівель за бюджетні кошти. !zn

Читайте також:

Єврокомісія стурбована зміною в Україні процедур тендерних закупівель

Transparency: Концентрація влади в одних руках згубно впливає на Україну

Європа не побачила значних результатів у боротьбі з корупцією в Україні