Представник ОБСЄ розповів про підсумки "мінської зустрічі" щодо Донбасу

13 сiчня 20:01

В рамках Контактної групи була досягнута домовленість про обмін 50 полоненими.

 

Учасники політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи по врегулюванню конфлікту в Донбасі в ході сьогоднішньої зустрічі в Мінську торкнулися серед іншого питання адміністрування місцевих виборів в регіоні.

"Обговорювалося питання модальності місцевих виборів. Були порушені теми адміністрування виборів та участі політичних партій", - сказав журналістам спецпредставник ОБСЄ в Контактній групі Мартін Сайдик.

Також представник ОБСЄ повідомив, що учасники "мінської зустрічі" досягли домовленості про обмін в Донбасі понад 50 полоненими.

"Висловлено намір звільнити понад 50 осіб з обох сторін. Я сподіваюся, що це не буде рівно 25 на 25, а буде менше число з боку окремих районів Донецької та Луганської областей і більше - з української сторони. Це повинно відбутися не пізніше 20 січня", - заявив він.

При цьому Сайдик не зміг назвати загальну кількість полонених, які перебувають у кожної сторони конфлікту.

"Скільки знаходиться в полоні? Не можу сказати", - сказав відзначив він.

За словами Сайдика, в рамках гуманітарної підгрупи також розглядалося питання спрощення доступу гуманітарних вантажів та пропуску мирного населення українськими силовиками на лінії зіткнення з так званої "Луганською народною республікою".

"Українська сторона погодилася розглянути питання про відкриття пункту пропуску для цивільних осіб і гуманітарних вантажів в Луганській області", - повідомив Сайдик.

Крім того, представник ОБСЄ додав, що наступна зустріч Контактної групи відбудеться в Мінську через тиждень.

Напередодні президент України провів зустріч з представником РФ в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту в Донбасі Борисом Гризловим у Києві. Гризлов прибув в українську столицю на особисте запрошення президента Петра Порошенка. Саме тому для його літака був оперативно забезпечений повітряний коридор і дозвіл на посадку. Метою цієї зустрічі було обговорення головних пунктів у відносинах Москви з Києвом. За даними джерела, Гризлов отримав санкцію Володимира Путіна на цю розмову.

Мінський протокол було підписано 5 вересня 2014 року членами Тристоронньої контактної групи: представником голови ОБСЄ з врегулювання в Україні Хайді Тальявіні, другим президентом України Леонідом Кучмою, послом Російської Федерації в Україні Михайлом Зурабовим.

Мінський меморандум було узгоджено 19 вересня 2014 року. Документ закріплював лінію зіткнення в Донбасі.

Детальніше про складнощі визначення лінії зіткнення в Донбасі читайте в матеріалі Тетяни Силіної для DT.UA "Топографія кров'ю".

"Мінські угоди" були підписані 12 лютого 2015 за підсумками переговорів лідерів України, Росії, Франції та Німеччини. Документ передбачає "виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців з території України під наглядом ОБСЄ" (п.10), а також "проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає в якості ключового елемента децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, погоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей "(п.11).

Як вважає представник України в політичній підгрупі Роман Безсмертний, з 1 січня почався процес Мінськ-3.