Правозахисники назвали вирок білоруським терористам «середньовічною дикістю»

01 грудня 09:18

Українські правозахисники засудили рішення Верховного суду Білорусі, який засудив до вищої міри покарання - розстрілу двох громадян країни, назвавши його «середньовічною дикістю» і «варварством».

 

У середу, 30 листопада, у Мінську суддя Верховного суду Олександр Федорцов оголосив вирок: обвинувачених Дмитра Коновалова і Владислава Ковальова визнано винними в теракті у мінському метро на станції «Октябрьская». Вибух, який забрав життя більше десяти осіб і травмував трьохсот, прогримів у підземці увечері 11 квітня 2011 року.

Верховним судом Білорусі Дмитра Коновалова визнано винним за вісьмома статтями Кримінального кодексу республіки. Провина Владислава Ковальова доведена також за восьми статтями КК Білорусі. За сукупністю злочинів обидвох ще вчора підозрюваних засуджено до вищої міри покарання - розстрілу, без конфіскації майна.

Український правозахисник Андрій Діденко не приховує свого обурення рішенням білоруського Верховного суду. Він називає його аморальною і дикою, середньовічною практикою, і каже, що, хоча б у даному аспекті, українська судова влада на тлі білоруської, виглядає краще.

«У Білорусі, яка географічно знаходиться на європейському континенті і межує з розвиненими демократичними країнами, щороку розстрілюють по кілька людей! Викликає обурення також і сам факт, як «це» виконують. Ані суспільство, ані жертви, ані правозахисники, ані родичі не знають, коли відбудеться вирок. Батькам, дружинам, чоловікам тіла убитих не видають, їх ховають невідомо де - це просто середньовічна дикість, це варварство по відношенню до будь-якої людини, ким би вона не була», - зазначає в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» А.Діденко.

На думку голови правління української Гельсінської спілки з прав людини, адвоката Аркадія Бущенка, і з моральної точки зору неможливо підтримати застосування вищої міри покарання для Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова.

«Смертний вирок - це узаконене вбивство, яке з моральної точки зору дуже важко приживається у людській свідомості. Я не можу сказати, наскільки суд зміг довести провину або не довести, але в мене є певні сумніви щодо того, що ці люди причетні до цього теракту. Хоча б тому, що підготувати теракт не так легко. Ті, кого засудили до розстрілу, здається, не мають ніякого досвіду підготовки того, у чому їх звинувачують», - сказав а А.Бущенко 30 листопада в Києві.

Нагадаємо, що Білорусь є єдиною країною в Європі, яка досі застосовує смертну кару.