"Права рука" аграрного міністра Присяжнюка попався на хабарі (ОНОВЛЕНО)

02 березня 11:00

Президенту Віктору Януковичу вже подано подання на звільнення керівника апарату МінАП Михайла Чужмира.

 

Заступника міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, керівника апарату МінАП Михайла Чужмира було викрито в отриманні хабара. Про його суму не повідомляється. Про це в своїй статті для ZN.UA пише оглядач Володимир Чопенко.

"Хапкого на руку Михайла Чужмира брали професійно. У кабінеті на п'ятому поверсі міністерства, куди не зайде не те що простий смертний, а навіть працівник відомства, не маючи магнітної картки. Знеструмили ліфти, відключили телефони й увійшли на поверх з обох боків", - пише автор статті.

Факт отримання хабара правоохоронці зафіксували на відео і у відповідних документах, проте, згідно з нормами нового Кримінально-процесуального кодексу, чиновник, викритий в економічному злочині, не був узятий під варту.

Михайла Чужмира не злякало те, що на момент отримання хабара діяльність МінАП комплексно перевіряла представницька комісія у складі 31 людини. Працювала вона згідно з розпорядженням президента: з'ясувати, як центральні органи виконавчої влади реалізують завдання, визначені в актах і дорученнях глави держави.

"Економічний злочин, скоєний бізнесовим компаньйоном, незмінним Санчо Пансою Миколи Присяжнюка, дає підстави стверджувати про системність корупції у відомстві. Бо до цього був гучний арешт Олександра Жука, заступника голови Державного комітету ветеринарної медицини, при отриманні хабара у розмірі 42 тис. дол. Після скандалу схему збору "податей" "модернізували" і замкнули на довірену особу, якою, найвірогідніше, і став Михайло Чужмир", - пише оглядач у своїй статті.

На даний момент президенту Віктору Януковичу вже направлено подання на звільнення Чужмира.

Все це відбулося на тлі заяви міністра про необхідність боротьби з корупцією: втретє за короткий період Микола Присяжнюк публічно вимагав від своїх підлеглих нищівно викорінювати її.

______________________________________________________________________________

P.S. Прес-служба Мінагрополітики оперативно зреагувала на статтю Володимира Чопенка "Міністерство аграрного хабарництва", розміщеної у газеті "Дзеркало тижня" №8 від 1 березня 2013 року. Прес-служба наголошує, що при підготовці опублікованого матеріалу ані автор статті, ані редакція газети не звертались до Мінагрополітики для отримання компетентних коментарів та офіційної позиції відомства щодо порушеної в статті теми.

Головне звинувачення – факти упереджені, тенденційні і не відповідають дійсності. Йдеться, передовсім, про факт одержання хабара, на якому "погорів" Михайло Чужмир, заступник міністра.

Редакція вважає за доцільне не квапитися із передчасним спростуванням. По-перше, інцидент із Чужмирем стався 14 лютого. По-друге, факт хабарництва зафіксований, про що свідчить підписка про невиїзд. По-третє, редакцію цікавить, звільнять Чужмира "за власним бажанням" чи "за порушення присяги державного службовця". По-четверте, ця історія стане ще одним лакмусовим папірцем на корумпованість владної верхівки: визнає вона факт хабарництва чи "замне", як інші?

Тому редакція газети покладається на час. Він – і суддя, і прокурор, і адвокат.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Володимира Чопенка "Міністерство аграрного хабарництва". !zn

Читайте також:

Янукович оцінив збиток від корупції в 20 млрд грн на рік

Податкова на 33% поборола корупцію у своєму відомстві, - Клименко

Київський податківець-хабарник фактично вийшов сухим з води після рішення суду