Позбавлений американської візи Кузьмін звинуватив Держдеп у неповазі до України

04 лютого 18:07

Кузьміна запросили на молитовний сніданок до Обами, але не дають візу. Заступник генпрокурора стверджує, що таким чином образили всіх українців.

 

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін не зможе відвідати Національний молитовний сніданок за участю президента США Барака Обами, оскільки посольство США в Україні затримує видачу візи.

"На жаль, я не можу прийняти ваше люб'язне запрошення, оскільки посольство США тут, у Києві, продовжує затримувати видачу візи настільки, що зараз у мене немає часу, щоб організувати поїздку, що б дозволило мені відвідати цю важливу подію. Саме така ситуація, навіть незважаючи на те, що мій запит про видачу візи був представлений у відповідності з встановленими процедурами і в межах встановлених строків для обробки таких запитів", - говориться в листі, який направив Кузьмін у Конгрес США, оприлюдненому на сайті Генеральної прокуратури України.

У листі до Конгресу перший заступник генпрокурора зробив висновок, що "така поведінка Державного департаменту США демонструє явну неповагу до України в цілому і до мене як до одного з її громадян".

"Така поведінка, на мою думку, також відображає неповагу до Конгресу США, який удостоїв мене честі взяти участь у цій світовій духовній події", - вважає Кузьмін.

Перший заступник генпрокурора висловив співчуття, що не зможе брати участь у Національному молитовному сніданку. Він зазначив, що цей сніданок у США є духовним святом, мета якого полягає в просуванні загальних цілей доброзичливості та співпраці між багатьма державами і релігіями, які будуть представлені там.

"Прикро, що цей факт був проігнорований у вирішенні Державного департаменту США позбавити мене можливості взяти участь у найбільш корисному зі святкових заходів", - підкреслив Кузьмін.

-Ренат Кузьмін може стати персоною нон-ґрата в Євросоюзі

Як повідомлялося, Кузьмін у листі президентові США Бараку Обамі заявив, що 19 жовтня 2012 року посол Джон Теффт повідомив йому про анулювання його багаторазової п'ятирічної візи в США без пояснення причин.

10 грудня Теффт публічно підтвердив, що віза Кузьміну дійсно анульована і пояснив це нормами американського законодавства. При цьому він додав, що Кузьмін знає причину, через яку йому відмовили у візі, але сам посол не має права її оприлюднити.

Водночас, відповідаючи на питання, чи пов'язано це з останньою резолюцією Конгресу США, Теффт сказав: "Ця скасувати візи жодним чином не стосується рішення Конгресу, ці речі не пов'язані".

Національний молитовний сніданок - щорічний захід, що проводиться в перший понеділок лютого президентом і конгресом США. Захід є серією зустрічей і є своєрідним форумом для політичних і бізнес-лідерів світу. !zn

Читайте також:

Позбавлений американської візи Кузьмін збирається їхати в гості до Барака Обами

Кузьміну дійсно анулювали візу в США, але заарештовувати не збиралися

Кузьмін стверджує, що в США йому загрожує арешт