Позаблоковий статус покращив відносини України тільки з Росією

21 листопада 09:23

Проголошення України позаблоковою державою в цілому не призвело до покращення ситуації на ключових зовнішньополітичних напрямках.

 

Про це йдеться в експертному опитуванні Центру Разумкова, результатом якого володіє ZN.UA.

Більшість опитаних експертів переконані, що цей крок: а) не зміцнив безпеку країни; б) не покращив імідж країни; в) не зміцнив вплив України на встановлення безпеки в Європі; г) не сприяв розвитку відносин з ЄС і США.

Тільки на одному напрямку - «відносини з Росією» - вдалося покращити ситуацію. Що стосується внутрішньополітичної стабільності, то думки експертів розділилися навпіл.

Звертає на себе увагу той факт, що протягом лютого 2010 - жовтня 2011-го стабільна більшість експертів відзначає відсутність надійних зовнішніх гарантій незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

За вказаний період експерти найчастіше обирали для України характеристику маловпливової європейської держави, що знаходиться у пошуку свого місця у світі. У той же час, значна кількість експертів характеризує Україну як державу «буферної зони» між Європою і Азією. Звертає на себе увагу і той факт, що різко збільшилася кількість тих, хто оцінює Україну як країну, яка перебуває під впливом Росії.

Експертне опитування проводилося Центром Разумкова 10-14 жовтня 2011 року. Опитано 80 експертів - народні депутати, представники центральних і регіональних органів виконавчої влади, державних та недержавних дослідницьких структур у Києві та регіонах України, ЗМІ.