Повстанці висунули уряду Асада ультиматум

31 травня 06:39

Вільна сирійська армія поставила президенту країни Башару Асаду 48-годинний ультиматум. За цей час уряд повинен виконати зобов'язання, передбачені планом спецпредставника ООН Кофі Аннана.

 

Повстанці з «Вільної сирійської армії» (ВСА) висунули президенту країни Башару Асаду 48-годинний ультиматум.

«Об'єднане командування ВСА у Сирії оголошує, що дає режиму останні 48 годин, щоб виконати вимоги Ради безпеки ООН. Після опівдня 1 червня ми будемо вільні від будь-яких зобов'язань і будемо захищати мирних жителів, їхні будинки і міста», - заявив представник ВСА.

Хоча у мирному плані ООН є пункт про невтручання у справи Сирії ззовні, низка країн, зокрема, США, вже розробляють план операції у Сирії. 30 травня США з союзниками відпрацювали захоплення сирійської хімічної зброї. Французький президент Франсуа Олланд не виключив військової операції у Сирії в разі її підтримки Радбезом ООН.

Проти військового втручання у справи Сирії виступає Росія і Китай. Ці країни вже двічі блокували резолюцію Радбезу ООН, не погодившись з її проектом.

Нагадаємо, у Сирії більше року не припиняються антиурядові протести. Щодня надходять повідомлення про загибель людей - як мирних громадян, так і співробітників силових структур. За даними ООН, загальне число жертв перевищило 9000 осіб. Сирійська влада заявляє, що у зіткненнях з озброєною опозицією загинули понад 2500 військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів Сирії, проти яких діють добре озброєні бойовики, а число жертв серед мирного населення перевищило позначку у 3,2 тисячі людей.

В результаті нападу на сирійський селище Хула 25-26 травня, за даними міжнародних спостерігачів, загинули понад 100 осіб, у тому числі жінки і діти. У відповідь на це цілий ряд країн вислав сирійських дипломатів.

«Вільна сирійська армія» (ВСА) була створена з числа перебіжчиків і дезертирів, вона вважається збройним крилом внутрішньої сирійської опозиції. ВСА була сформована восени минулого року і зараз знаходиться під командуванням екс-полковника ВПС Сирії Ріяда Асада. Бойовий і чисельний склад формування бойовиків невідомий. !zn

Читайте також:

Криза у Сирії досягла «критичної точки», - Аннан

США з союзниками відрепетирували захоплення сирійського хімічної зброї

Франція готова вторгнутися в Сирію

Саудівський імам призначив винагороду у півмільйона доларів за голову Башара Асада

При обстрілі сирійської армією міста Хама вбито 41 особу. Серед загиблих є жінки і діти

Сирія оголосила про початок виведення військ з бунтівних провінцій. В ЄС звинуватили Дамаск у «нахабній брехні»