Повернення Києву райрад допоможе знизити соціальну напругу в столиці, - експерт

23 лютого 15:00

Рівень створення первинного, найближчого до людей, представницького органу влади зумовлений розумінням того, що депутат повинен жити в ареалі своїх виборців, ходити тими ж вулицями, шпортатись об ями в асфальті й слухати прокльони сусідів.

 

Відновлення у Києві райрад дозволить владі більш оперативно реагувати на проблеми киян, що дозволить знизити соціальну напругу в столиці.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише експерт з питань територіальної організації влади, колишній народний депутат від "Батьківщини" Юрій Ганущак.

"Райраду треба розглядати як інститут, покликаний не тільки освячувати рішення, підготовлені виконавчими органами, але і виконувати ряд інших функцій. Насамперед, говорячи технічною мовою, - забезпечувати петлю негативного зворотного зв'язку, тобто оперативно реагувати на проблеми на закріпленій території і тиснути на виконавчі органи для їх вирішення, щоб, як кажуть у таких випадках, знижувати соціальну напругу", - зазначив Ганущак.

"Рівень створення первинного, найближчого до людей, представницького органу влади зумовлений розумінням того, що депутат повинен жити в ареалі своїх виборців, ходити тими ж вулицями, шпортатись об ями в асфальті й слухати прокльони сусідів. Така її доля і місія", - вважає він.

На думку експерта, територія, яка може бути охоплена депутатом райради, - це декілька навколишніх дворів багатоповерхової забудови - квартал, мікрорайон, загалом не більше ніж 6 тис. мешканців. "А рада, щоб бути працездатною, виходячи з визначених законодавством повноважень, повинна налічувати не більше ніж 50 осіб. Тобто на територію, де проживають понад 300 тис. осіб, має бути свій представницький орган", - пояснив Ганущак.

"Але щодо столиці є ще декілька аргументів для формування районних рад. Це велика заполітизованість Київради, що як магніт, притягує "чистих" політиків, яким не по чину "порпатися в каналізації". І потреба в диверсифікації ризиків ухвалення рішень для розв'язання проблем благоустрою території. Адже наявність декількох райрад з однаковими повноваженнями зменшує ризики ухвалення неефективних рішень і породжує між ними конкуренцію за впровадження найбільш адекватних", - відзначив експерт.

Крім того, підкреслив Юрій Ганущак, райради - гарна кузня для початківців політиків, де вони проходять підготовку, і де здійснюється їх селекція.

"І, нарешті, виходячи з тези, що всі революції відбуваються в столицях, центральна влада сама має бути зацікавлена в забезпеченні життєдіяльності комунальних структур у період "смути". Тому більшість функцій надання комунальних послуг доцільно сконцентрувати саме на районному рівні", - додав він.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Юрія Ганущака "Хто володіє столицею - той володіє країною". !zn

Читайте також:

Соцопитування показало відсутність у Кличка конкурентів на виборах мера Києва

Порошенко готовий підтримати кандидатуру Кличко в мери Києва

Гриценко готовий балотуватися в мери Києва, якщо Кличко відмовиться

Регіонали мають намір провести вибори в Києві в середині літа