Посол Великобританії: Асоціація з ЄС можлива тільки після звільнення Тимошенко

06 грудня 15:49

Посол Великобританії Лі Тернер називає звільнення з-під арешту лідерів опозиції обов'язковою умовою підписання угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

 

Про це йдеться в повідомленні прес-служби посольства Великобританії в Україні.

«Якщо лідери опозиції, засуджені внаслідок проведення недосконалих судових процесів, будуть звільнені й зможуть брати участь у політичній діяльності, що свідчитиме про серйозність намірів України щодо захисту і розвитку демократії, то двері до підписання і ратифікації угоди про асоціацію й угоди про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі будуть відкриті», - цитується в повідомленні мова посла Великобританії Лі Тернера перед представниками Донецької торгово-промислової палати та Британсько-української торговельної палати в Донецьку з нагоди дня пам'яті його засновника, валлійця Джона Хьюза.

Зі слів посла, події, що відбувалися в Україні протягом останніх шести місяців, і, зокрема, арешт лідерів опозиції, виходять за рамки демократичних норм.

«Саме тому Сполучене Королівство та інші країни-члени ЄС чітко заявили про те, що, якщо опозиційні лідери, заарештовані внаслідок проведення недосконалих судових процесів, не будуть звільнені і якщо вони не зможуть брати участь у політичній діяльності, то навряд чи країни-члени ЄС підпишуть і ратифікують угоду про асоціацію та угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі», - зазначив Тернер.

При цьому посол підкреслив, що в разі провалу підписання зазначених угод Україна не зможе отримати дуже великі переваги.

«Це стане для України катастрофою. Замість того, щоб стати на прямий шлях до глибшої євроінтеграції, країна піддасться ризику опинитися в сірій зоні між ЄС і Радянським Союзом», - заявив британський дипломат.

На його думку, угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС відкривають найкращий з усіх можливих довгостроковий шлях до реформування і збагачення України.

Нагадаємо, що влада утримує Ю. Тимошенко в Лук'янівській в'язниці вже чотири місяці - з 5 серпня 2011 року.